Aangezien armoede veel invloed heeft op hoe mensen leven en wat hun toekomstperspectieven zijn, is voor de gemeente Lelystad armoedebestrijding een belangrijk thema. Daarom werkt de gemeente al jaren hard om armoede tegen te gaan, waarbij diverse regelingen en hulp aangeboden worden. Uit recente rapportages blijkt echter dat niet alle gelden voor armoedebeleid zijn gebruikt.
Onderbesteding
Aangezien uit de rapporten is gebleken dat niet alle gelden voor armoedebeleid zijn gebruikt, heeft dit geleid tot vragen over het feit waarom niet al het geld is besteed en aan de andere kant of het armoedebeleid wel (goed) werkt.
Het systeem dat niet al het geld besteed is, heet onderbesteding. Onderbesteding kan betekenen dat niet alle mensen die hulp nodig hebben, bereikt worden. Maar het kan ook betekenen dat de gestelde doelen van het beleid niet (helemaal) worden gehaald.
Onderzoek Rekenkamer
De Rekenkamer Lelystad gaat nu onderzoek doen naar de oorzaken van onderbesteding van de armoedegelden én de gevolgen hiervan voor het armoedebeleid. Speciale aandacht is er voor het geld uit het raadsakkoord dat bedoeld was voor armoedebestrijding onder kinderen.
De rekenkamer Lelystad wil met dit onderzoek bijdragen aan een beter gebruik van budgetten voor armoedebeleid en wil aan de hand van dit onderzoek de gemeenteraad duidelijke adviezen geven, zodat zij het armoedebeleid doeltreffender en efficiënter kan maken.
Rapport en informatie
Het rapport van dit onderzoek wordt verwacht in de tweede helft van 2025. Op 15 januari 2025 is het onderzoek officieel van start gegaan door het bekend te maken via een brief aan de raad, het college en de directie van de gemeente Lelystad.
Meer informatie over het onderzoek is beschikbaar op de gemeentelijke pagina van de Rekenkamer Lelystad.
(Bron: Gemeente Lelystad)