Dinsdag 21 maart was er wederom een zitting bij de Raad van State over de stikstofberekeningen in het kader van de uitbreiding van Lelystad Airport. Het begint er steeds meer op te lijken dat de Raad van State het wel heeft gehad met de WOB-procedure. De, tikkeltje ongedurige, voorzitter van de Raad heeft aangegeven dat er sprake is van misverstanden tussen de eiser en het ministerie van LNV.
Stichting HoogOverijssel
Echter tijdens de zitting bleek dat die misverstanden aan de kant van de minister zouden zitten. De Stichting HoogOverijssel heeft de stikstofberekeningen middels een WOB-procedure aangevraagd bij het ministerie.
Met de cijfers wil de Stichting aantonen dat er gemanipuleerd is met de cijfers. Volgens HoogOverijssel kan het gewoon niet waar zijn, dat de uitbreiding tot 45.000 vluchten per jaar, nauwelijks natuurschade zou opleveren.
WOB-procedure
De schade zou zelfs zo weinig te zijn, dat er niet eens een natuurvergunning nodig was, maar dat een melding al voldoende was. Stichting HoogOverijssel strijdt tegen de geplande vliegroutes naar Lelystad Airport. Deze zouden laag over Noordwest-Overijssel gaan.
De Stichting kreeg via een WOB-procedure informatie binnen, waaruit zou blijken dat de stikstofbelasting bewust laag werd voorgesteld. Echter, de toenmalig geleverde informatie (medio 2021) van toenmalig minister Schouten bleek niet volledig te zijn.
In beroep
In juni 2021 had de Rechtbank Zwolle dit bevestigd en moest minister Schouten de documentatie leveren. Echter werd dit geweigerd en ging de minister in hoger beroep bij de Raad van State.
De Stichting HoogOverijssel heeft middels de WOB-procedure informatie over de berekeningen opgevraagd. Daarna ontstond jarenlang getouwtrek waarbij of de verkeerde gegevens werden overhandigd of werd gemeld dat de gegevens niet zouden bestaan.
Stikstofruimte
Mochten de gegevens inderdaad niet bestaan, dan kan Lelystad Airport ook niet uitbreiden. Dit zou alleen kunnen als er stikstofruimte voor is. Geen gegevens betekent dus, dat Lelystad Airport de uitbreiding niet kon regelen met het ministerie.
Daarentegen zegt het ministerie dat de uitbreiding op de correcte manier met een melding is geregeld. Echter de huidige minister heeft die melding nu weer ongedaan gemaakt. Op dit moment kan de Stichting de melding niet aanvechten bij de bestuursrechter, alleen via een strafprocedure.
En daarvoor zijn weer bewijzen nodig, die niet zijn vrijgegeven. Een woordvoerder van het ministerie heeft toegezegd dat die gegevens zo snel mogelijk naar de Stichting komen, maar dat deze ook al eerder zijn gestuurd.
(Bronnen: De Noordoostpolder, FlevoPost, De Swollenaer, Steenwijker Courant)