Flevolandse gemeenten staan elektrische auto opladen over de stoep toe

16 mei , 20:20 Provincie
laadkabel over stoep zonneplan
Zonneplan
Laadkabel over stoep

Het hebben van een eigen oprit is van grote invloed op de bereidheid van Nederlanders om elektrisch te gaan rijden. Zij kunnen dan immers met een eigen laadpaal goedkoop opladen, bijvoorbeeld met de stroom van hun eigen zonnepanelen. Een alternatief hiervoor is een laadkabel over de stoep, wanneer de auto voor de deur geparkeerd wordt. Uit een inventarisatie van energiebedrijf Zonneplan blijkt dat in Flevoland alleen Dronten en Zeewolde dit toestaan.

Over de stoep
Opladen over de stoep kan met behulp van een kabelmat, speciale kabelgoot tegels of een laadarm die over de stoep hangt. Met name in de Randstad worden kabelgoot tegels, waarbij de laadkabel verzonken is in de stoep, door veel gemeenten gefaciliteerd. 

Zo ook in Dronten en Zeewolde, waar geëxperimenteerd is of wordt met dergelijke tegels. Het afdekken van de laadkabel met een zogeheten kabelmat - in figuurlijke zin de meest laagdrempelige oplossing - is nergens in Flevoland toegestaan.

Inwoners Dronten hebben vaakst eigen laadpaal
Makkelijker nog dan over de stoep opladen, is het opladen op eigen terrein. Daarvoor is dan weer een eigen oprit vereist en dat is met name buiten de grote steden relatief vaak het geval.

In Flevoland zijn het met name inwoners van Dronten, de Noordoostpolder en Urk die veel van een eigen laadfaciliteit gebruik maken. Zo heeft in Dronten 12 procent van de huishoudens een eigen laadpaal en in de Noordoostpolder en Urk ruim 11 procent. 

Ook Zeewolde scoort met 10 procent boven het landelijke gemiddelde van 8 procent. De steden Lelystad en Almere - waar men logischerwijs minder vaak over een eigen oprit beschikt - zitten hier juist onder.

Thuisladen bespaart minimaal 580 euro
Het voordeel van thuis kunnen opladen ten opzichte van de openbare laadpaal is aanzienlijk. Met 18.200 kilometer per jaar en een verbruik van 187 Wattuur per kilometer betaal je aan de ‘straatlaadpaal’ 1530 euro per jaar. 

Dat is uitgaande van een gemiddeld tarief van 45 cent per kWh, wat in de praktijk weer sterk verschilt per locatie en zelfs afhangt van welke laadpas je gebruikt. Thuisladen daarentegen is veelal aanzienlijk voordeliger. 

Zo bedraagt het gemiddelde tarief met een vast of variabel contract momenteel 28 cent, wat leidt tot een kostenpost van 952 euro. EV-rijders die gebruikmaken van een dynamisch contract, betaalden bij Zonneplan de afgelopen twaalf maanden gemiddeld 22 cent. 

Zij zouden per jaar dus 748 euro kwijt zijn geweest aan het opladen van hun elektrische auto. Vrijwel alle thuisladende elektrische rijders hebben bovendien zonnepanelen en kunnen een groot deel van het jaar dus zelfs gratis laden.

(Bron: Persbericht Zonneplan)