Stabiel veiligheidsbeeld Lelystad eerste helft 2021

Foto: Ons Lelystad

Het aantal geweldsdelicten en inbraken in Lelystad is gedaald. Dat blijkt uit de politiecijfers over de eerste helft van 2021. De geregistreerde criminaliteit is in het eerste half jaar van 2021 gelijk gebleven ten opzichte van diezelfde periode in 2020. Op verschillende terreinen is winst geboekt, maar niet overal. De cijfers worden gebruikt om te kijken of het veiligheidsplan van de gemeente op koers ligt of dat bijsturing gewenst is.

Daling inbraak en geweld
In Lelystad zien we een daling van het aantal straatroven, inbraken en mishandelingen. Ook het aantal meldingen van overlast door personen met verward gedrag is flink gedaald. Regionaal is er juist sprake van een toename van deze meldingen. Tegelijkertijd zijn er zorgen over de stijging van de jeugdoverlast, autokraak en oplichting via Internet.

Stijging jeugdoverlast
Burgemeester Baltus: “We genieten met z’n allen van een welverdiende vakantie. De jeugd heeft behoefte aan een uitlaatklep, maar dat betekent niet dat we overlast moeten accepteren. Ik wil dat de Lelystedelingen zich veilig voelen en dat iedereen kan genieten van de zomer. Daarom zijn we bezig met een brede aanpak van jeugdoverlast. Verschillende partijen in de stad bieden activiteiten voor jongeren aan. Jongerenwerkers gaan op straat het gesprek aan met jongeren om te horen hoe het met ze gaat. Waar nodig treden politie en boa’s op tegen overlast.”

Digitale veiligheid
Afgelopen half jaar heeft de gemeente HackShield geïnitieerd, om cybercriminaliteit aan te pakken en om de jeugd digitaal vaardig en weerbaar te maken. Dit project krijgt komend schooljaar een vervolg. Daarnaast informeren we actief andere doelgroepen tegen de gevaren van internetcriminelen.

Week van de Veiligheid
Ook wordt er dit jaar een week van de Veiligheid georganiseerd en komt er een actie voor het inleveren van messen en wapens. Mieke Baltus: “Een combinatie van preventie, voorlichting en een harde aanpak van daders zorgt ervoor dat we Lelystad veilig houden. We kunnen het niet alleen. Daarom werken we samen met bewoners, ondernemers, politie, gemeente, justitie en allerlei instellingen. Samen zorgen wij voor een veilige stad!”

Inwoners zijn de ogen en oren in de wijk; dit is het idee achter Burgernet. Deelnemers aan Burgernet krijgen een telefonisch bericht van de politiemeldkamer als de politie op zoek is naar een vermiste of verdachte persoon en als er een goed signalement beschikbaar is. Meedoen aan Burgernet loont: ongeveer 1 op de 10 burgernetacties is een succes. Lelystad heeft landelijk gezien een hoog percentage deelnemers aan Burgernet (ruim 10%). Hoe meer bewoners zich aanmelden, des te beter het resultaat. Aanmelden en meer informatie op: www.burgernet.nl.

(Bron: Persbericht Gemeente Lelystad)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen