Risico op terugbetaling noodhulp NOW

Foto: BN DeStem

In verschillende gemeenten en provincies, zeker ook in Flevoland, weten ondernemers niet dat zij zélf de definitieve berekening van de NOW-tegemoetkoming moeten aanvragen. In Flevoland heeft pas iets meer dan 40 procent de definitieve berekening aangevraagd.

Zelf aanvragen
Het blijkt dat 37 procent van de werkgevers niet weten dat ze dit zelf moeten aanvragen. In Drenthe bijvoorbeeld heeft 36 procent dit nog niet gedaan. Dat betekent dat de kans aanwezig is dat 65 procent van de Drentse ondernemers de ontvangen Coronasteun moet terugbetalen.

Het UWV heeft gemeld dat landelijk gezien ruim 139.000 werkgevers een voorschot hebben ontvangen, maar het merendeel geen definitieve berekening heeft aangevraagd. In Flevoland heeft tot op dit moment pas 40.2 procent van de werkgevers de definitieve berekening aangevraagd.

Men moet hier wel alert op zijn, daar de datum voor het definitief vaststellen van de hulp in de eerste periode NOW er aan gaat komen. Op het moment dat een werkgever de definitieve berekening niet tijdig aanvraagt, zou dit kunnen leiden tot terugvordering van het complete voorschot.

Flevoland
Uit het onderzoek van het UWV lijkt het erop dat van de 2.477 werkgevers die de aanvraag hebben gedaan er nog zeker 1.481 de definitieve berekening moeten aanvragen. Voor steun van de eerste steunperiode kan dit nog gebeuren tot en met 31 oktober.

Het UWV zegt dat er nog wel tijd is, maar men moet wel rekening houden met de datum. Op het moment dat de datum gepasseerd is en er geen definitieve berekening is aangevraagd, gaat de tegemoetkoming op nul worden vastgesteld. Dit betekent dat het hele voorschot moet worden terugbetaald.

Er komt nog een ander probleem om de hoek kijken op het moment dat een derden- of accountantsverklaring nodig is. Boekhouders en accountants hebben het momenteel erg druk. Dus de ondernemers moet zelf aan de slag en opschieten.

(Bronnen: aa-en-hunze.nieuws.nl, De Noordoostpolder, Flevopost)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen