Beleid zonneparken vaststellen

Foto: Pixabay

Aangezien de gemeente Lelystad in 2025 energieneutraal wil zijn, is de bouw van windturbines noodzakelijk, maar ook zonne-energie is nodig. In het kader van het laatste is er ruimte nodig om de hoeveelheid zonne-energie die nodig is, te kunnen produceren. Het college heeft – in overleg met de stakeholders – hiervoor beleid opgesteld. Het voorstel ligt nu ter goedkeuring bij de gemeenteraad. 

Mocht het voorstel door de raad goedgekeurd worden, zet de stad daarmee een volgende stap om te komen tot een duurzame stad. 

Energie neutraal
Natuurlijk ligt het begin bij het aanleggen van zonnepanelen o.a. op daken van huizen. Echter om de doelstelling ‘Energie Neutraal in 2025’ te kunnen realiseren, is meer nodig. Daarom moeten er ook zonneparken in het buitengebied aangelegd kunnen worden. Hiertoe moet een zorgvuldige afweging worden gemaakt tussen landschap en energieproductie, waarbij respect voor het landschap en de natuur voorop staat. 

Participatie
De opzet van het beleid is dat de inwoners van Lelystad voordeel moeten kunnen hebben van de zonneparken. Initiatiefnemers die van plan zijn om zonneparken te gaan aanleggen en te beheren, worden kaders opgelegd en tevens verzocht om omwonenden bij de parken te betrekken middels een of andere vorm van (financiële) participatie.  

Landschap
In de doelstelling is neergelegd dat het respect voor het landschap en de natuur voorop staat. Een van de punten van aandacht is in dat kader dan ook, dat de zonneparken in het buitengebied vanaf de weg niet zichtbaar zijn. Hierdoor zal de beleving van het kenmerkende open landschap niet worden beperkt. 

(Bronnen: Ons Lelystad, Gemeente Lelystad)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen