In de gemeente Zeewolde is een nieuw afvalbeleid door de gemeenteraad goedgekeurd, waarover de Stichting De Ondersteuning van mening is dat het nieuwe systeem te duur is voor mensen met een kleine beurs. De gemeentelijke site van Dronten laat weten dat de gemeente hard inzet om het zwerfafval te bestrijden, maar kan het niet alleen en roept de hulp van de inwoners in. Dit terwijl de fractie van D66 schriftelijke vragen stelt over ‘bijplaatsingen’.
Afval Hommeles
En zo gaat het ook in de gemeenten Almere, Lelystad, Harderwijk en waarschijnlijk in nog veel meer gemeenten. En overal ziet men de buurtbewoners het afval elke week opruimen. Maar of het er nu beter op wordt, is maar de vraag. Twee voorbeelden.
Een week geleden stond een mevrouw met haar zak restafval voor de container - een ondergrondse afvalcontainer - om haar vuil weg te gooien. Echter dat lukte niet meteen doordat het apparaat verstopt zat met karton en piepschuim. Mevrouw haalt dit afval eruit - om weg te gooien via de papiercontainer - staat er iemand achter haar, die haar op bitsige toon toespreekt en zegt dat dat afval niet in de restafvalcontainer weggegooid mag worden. Mevrouw geeft aan dat ze het er net uithaalt, om haar restafval in de container weg te kunnen gooien. Wat later bleek dat het afval wat de container verstopte, wél gedeeltelijk in de container moest - het piepschuim - en het karton in de papiercontainer. Maar waar staat dat?
Peukafval
Afgelopen week loop ik langs het ziekenhuis en loop langs een stel dat er plots achter komt dat ze een afspraak in het ziekenhuis hebben, maar de dame was nog aan het roken. Zegt de man tegen de vrouw, gooit het maar in het perkje, wat ze dus ook doet. Ja, zeg ik "Pleur het maar gewoon weg” en dan krijg je toch een gezicht. Maar peuken zijn een groot probleem in de openbare ruimte.
Ik was deze week met mijn ronde in de wijk bezig om het afval op te ruimen, maar het overgrote deel van het afval zijn de peuken. Zo kom je langs een buurtcentrum - waar toevallig ook de rijlessen starten - en wat denk je? Een en al peuken.
Een beetje verder is een winkelcentrum met afhaal- en bezorgwinkels. Het personeel moet af en toe wachten op een volgende rit om wat weg te kunnen brengen en wat doet men dan? Juist, even een peuk roken. Het is een grote zooi, rond de winkels en op plaatsen waar in de grond filters voor lucht en water zitten.
De site Ecomondo laat op haar site weten waarom peuken niet zo maar weggegooid moeten worden. Het is zo dat het filter van een sigaret voor een groot gedeelte bestaat uit cellulose acetaat, een soort plastic, wat zo’n 15 jaar nodig heeft om afgebroken te worden. Daarnaast zitten in filters schadelijke chemicaliën, zoals arseen, lood en nicotine, die schadelijk zijn voor dieren, planten en mensen. Vaak komen peuken in het water terecht, zoals rivieren, beken en meren en uiteindelijk in de zee, wat weer schadelijk is voor vissen en andere waterdieren.
Tevens is het geen gezicht om peuken op straat tegen te komen, het is gewoon onaantrekkelijk en leidt tot verloedering en een vieze en ongezonde leefomgeving.
Wil de wereld gezonder worden, wordt het tijd dat peuken niet zomaar overal weggegooid worden maar in bepaalde sigaret bakken - beter is niet meer te roken - en tevens is het handig dat er een soort peukenstofzuiger door de straat gaat en de rotzooi opruimt. Daarnaast is het verstandig van de gemeenten om een transparante, duidelijke site op te zetten, waar meer beelden worden gebruikt in plaats van teksten en zoekfuncties. Afval en groen moet gewoon op de voorpagina van elke gemeente.
Blog De Groene Mantelzorger