Govert Schipper werkt aan een peukvrij Lelystad

16 mei 2021, 19:43 Gemeente
peukvrij
Nu.nl

Er zijn er niet zo heel veel, maar toch heeft elke plaats wel zo iemand. Een persoon die de peuken uit het straatbeeld wil zien te krijgen. In Lelystad is dat o.a. Govert Schipper. Op elke hoek van de straat ligt wel een peuk, bij de bushalte en bij de plaatsen waar meerdere personen bij elkaar komen. Het is afval en schadelijk voor het milieu.

Tweeduizend peuken
Op sommige plaatsen, zoals bij de bushaltes, kom je al de lachgas canisters tegen. Echter de peuken zijn nog steeds overal te vinden. Govert Schipper begon met het opruimen van de peuken om de bushokjes peukvrij te krijgen. In de tijd van anderhalve week had hij tweeduizend peuken opgeruimd rond negentien bushaltes.

Maar op het moment dat links wat opgeruimd is, liggen er rechts weer peuken. Daarom heeft Govert een flyer. Zo hangt hij deze ergens op, nadat de peuken zijn opgeruimd. In een rapportage voor Radio Lelystad zei Govert dat op de Wold een flyer hing, waarop stond dat hij 169 peuken had opgeruimd op 5 mei.

Zwerfafval
De gemeente Lelystad gaf op de gemeentesite in 2016 aan wat Lelystad onder zwerfafval verstaat. Dit is het afval wat door mensen bewust of onbewust wordt achtergelaten - meestal gewoon weggegooid - op plaatsen die daar niet voor zijn bestemd. Meestal bestaat het uit verpakkingsmateriaal van consumpties. Maar ook sigarettenpeuken, kauwgomresten. Tevens kranten, folders en tissues die overal tegen te komen zijn op straat, in parken en gewoon langs de weg.

Schoon, heel gewoon
Natuurlijk hoort het afval niet gewoon op straat te liggen of in een bushalte. Juist bij een bushalte staat vaak een afvalbak. Dat is uitgerekend de plaats waar het afval in weggegooid moet worden. Lelystad heeft nogal wat vrijwilligers die willen werken aan het opruimen van de rotzooi die een ander heeft weggegooid. Echter het zou eigenlijk niet moeten op die manier. Een ieder zou zijn of haar eigen afval gewoon netjes op moeten ruimen. Zo wordt de stad schoon gehouden, heel gewoon.

Zwerfafvalcoördinator
Om het een en het ander in goede banen te kunnen krijgen, heeft de gemeente Lelystad een eigen zwerfafvalcoördinator. Op de site van de gemeente staat dat Koos Essenstam de initiatieven van de inwoners ondersteunt wanneer ze een project willen starten voor het opruimen van zwerfafval. Koos denkt mee en voorziet de bewoners van materialen. Materialen om het opruimen van zwerfafval makkelijker te maken.

(Bronnen: Radio Lelystad, Gemeente Lelystad, Nederland Schoon, Ons Lelystad)