Behandeling in Mexico voor Multiple Sclerose

Foto: HSCT voor MS

Augustus 2021 gaf Kimberley van Haarlem aan dat ze de Stichting Kimberley had opgericht. Deze was nodig om de 60.000 euro in te zamelen voor de operatie in Moskou te kunnen betalen. De jonge vrouw uit Lelystad had op 24-jarige leeftijd de diagnose Multiple Sclerose (MS) gekregen.

HSCT-behandeling
Kimberley van Haarlem wilde 60.000 euro inzamelen om een peperdure stamceltransplantatie (HSCT-behandeling) te ondergaan. De Nederlandse zorg doet deze behandeling niet en de zorgverzekeraars vergoeden de behandeling niet, ook niet in Moskou.

MS is een aandoening van het centrale zenuwstelsel. De uitlopers van de zenuwcellen worden axonen genoemd, die een beschermende isolatielaag hebben, myeline. Als deze laag beschadigd wordt, kan MS optreden.

Dit kan behandeld worden middels de HSCT-behandeling, hematopoietische stamceltransplantatie. Hierbij worden de stamcellen van de patiënt afgenomen en tijdelijk ingevroren. Daarna volgt chemotherapie en worden antilichamen toegediend, waarna de stamcellen weer terug worden gegeven.

Niet naar Moskou
Gezien de dreigingen en de oorlog, kon de reis naar Moskou voor Kimberley niet doorgaan. Gelukkig was het mogelijk om dezelfde behandeling in Mexico te ondergaan. Daarvoor was een tweede crowdfunding nodig. Ook dit is gelukt, waardoor de reis naar Mexico kon beginnen.

Ze is zo’n vier weken in Mexico geweest. In de kliniek waren nog meer patiënten uit Nederland. In eerste instantie worden testen uitgevoerd om te controleren of hart, longen en bloed goed genoeg zijn voor de behandeling.

Tijdens de behandeling werden de stamcellen opgewekt en uit het bloed gefiltreerd. Zodoende kon ze vier chemokuren ondergaan, gevolgd door testen en injecties. Voordat Kimberley in het vliegtuig kon stappen, zijn de bloedwaarden nogmaals getest. Ondertussen is ze al weer een half jaar verder en het gaat goed.

(Bronnen: FlevoPost, lelystad.nieuws.nl) 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen