Oplichting en intimidatie via Social Media

Foto: Jeugdagenten Lelystad

De politie Lelystad heeft middels berichten op Facebook en Instagram gewaarschuwd voor oplichting en intimidatie via Social Media. Het gebeurt steeds vaker, hebben de agenten aangegeven. Tevens kwamen ze met twee voorbeelden.

Illegaal vuurwerk
Iemand krijgt illegaal vuurwerk aangeboden. Natuurlijk weet men dat het in bezit hebben van illegaal vuurwerk strafbaar is en dat het harstikke gevaarlijk is. Maar toch maakt men een afspraak voor de deal van het vuurwerk.

Dan gaat men naar de plaats van de afspraak voor het vuurwerk. Maar wat gebeurt er? Het geld wat men bij had, wordt afgepakt, vaak nog met geweld. Maar er is geen vuurwerk. Zo kan men terug naar huis: zonder geld, zonder vuurwerk, maar wel een deuk in het ego en ook nog een blauw oog.

Geld overmaken
Men wordt benaderd om geld over te maken. Het hele verhaal komt niet bekend voor en men is niet van plan om te betalen. Maar men wordt steeds maar weer opnieuw benaderd, geïntimideerd en lastig gevallen, soms op school maar meestal online.

En dan begint de ellende. Vervelende filmpjes worden opgestuurd. Filmpjes die haarfijn uit de doeken doen, wat er gaat gebeuren, als men niet betaalt. Dus dan maar betalen, echter dat blijkt niet genoeg te zijn en men blijft aan de gang.

Als men slachtoffer is van oplichting en intimidatie, is het verstandig om dit te melden bij de politie. Dit kan via 0900 – 8844 of via een ‘direct message’ op Facebook of Instagram.

(Bronnen: Facebook, Instagram) 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen