Servicebalie NS Lelystad behouden

Foto: Spoorbeeld

Eind januari heeft de gemeenteraad unaniem een voorstel aangenomen dat de gemeente Lelystad in gesprek moet gaan om te voorkomen dat de service- en informatiebalie gesloten gaat worden op het station. Dit voorstel kwam van de InwonersPartij nadat bekend was geworden dat de NS van plan zou zijn om een groot aantal servicebalies op stations te gaan sluiten. En Lelystad staat ook op deze lijst. 

Voorstel
Bij de servicemedewerkers van de NS kan men terecht – speciaal voor de groeiende groep van senioren, maar ook voor de mensen die minder goed Nederlands spreken – voor advies. Advies wat weer anderen van het internet kunnen plukken. Maar dat is niet het enige, daar deze NS-medewerkers ook zorgen voor sociale veiligheid, het zich veilig voelen en niet lastig worden gevallen. Tevens houden ze toezicht op orde en netheid en voorkomen ook dat mensen die niet direct op het station hoeven te zijn, geen vrij spel krijgen. 

Gesprek
Volgens wethouder Luc Baaten heeft hij, namens de gemeente Lelystad, een goed gesprek gehad met de NS over het behoud van de servicebalie. Op dit moment is nog niet besloten dat het voorstel van sluiting wordt teruggedraaid, echter het definitieve besluit wordt pas in april genomen door de Raad van Bestuur.  

Tijdens het gesprek kreeg de wethouder te horen dat de servicemedewerkers niet de taak hebben in de sociale veiligheid en orde en netheid, maar dat die taken zijn opgedragen aan de NS-medewerkers van Veiligheid & Service. Op dat laatste pakket wordt niet bezuinigd, maar de NS wil wel bezuinigen op de balies, daar de trein betaalbaar moet blijven. 

Volgens de regiodirecteur Randstad van de NS, Irma Winkenius,  zijn de servicebalies op de stations te duur en moeten daarom sluiten. Dit geldt voor Lelystad, maar ook voor Almere. Daarbij komt dan nog dat het gebruik van de balies afneemt, omdat de gemiddelde reiziger de benodigde informatie steeds meer online opzoekt. 

Later in april zal er een besluit worden genomen, na overleg met de gemeenten, reizigersorganisaties en de ondernemingsraad, maar duidelijk uit het gesprek kwam naar voren, dat het huidige systeem financieel niet langer haalbaar zou zijn.

(Bronnen: Flevopost, Omroep Flevoland)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen