‘Problemen door de Toeslagenaffaire? Meld u!’

Foto: Wikipedia

Eind januari gaf de gemeente Lelystad op haar site aan, dat er veel gezinnen in de problemen zijn geraakt door de Toeslagenaffaire. Dit kwam door het stopzetten van de kinderopvangtoeslag of het terugvorderen van de gelden. Daarom heeft ze een oproep gedaan zich te melden middels de campagne ‘Problemen door de Toeslagenaffaire? Meld u!’ Dit melden kan bij de Belastingdienst en het Sociaal Wijkteam. 

Het blijkt nu dat de Belastingdienst de lijst met mogelijk gedupeerden met de gemeente heeft gedeeld. Op deze manier kan de gemeente deze mensen proactief gaan benaderen. Volgens de gegevens zou het aantal inwoners die gedupeerd zijn, bijna de 300 halen. Van dit aantal heeft de gemeente met bijna een derde reeds contact gehad. En van dit aantal is een ander gesprek geweest bij 14 en daarvan hebben 7 mensen echt hulp nodig.  

Een aantal mensen geven aan dat ze de zaken op orde hebben of van een bepaalde kant reeds steun ontvangen.  

Lokale ondersteuning
Om de mensen echt te kunnen helpen, moesten de gegevens gedeeld worden tussen Belastingdienst en gemeente Lelystad. De Belastingdienst heeft een machtiging aan Lelystad gegeven om uit de naam van de Belastingdienst contact op te nemen met de mogelijk gedupeerden. Het college heeft daarom deze machtiging getekend.  

Veel van de problemen liggen op het niveau van de zorgverzekering. Aangezien men achterstand in de betalingen heeft opgelopen, is het niet mogelijk om een aanvullende verzekering af te sluiten of een andere verzekeraar te vinden. 

Daarnaast liggen er natuurlijk ook gemeentelijke verordeningen. De gemeente wil deze vorderingen wel kwijtschelden, maar alleen als andere schuldeisers ook deels de schulden kwijtschelden. Anders zouden de andere schuldeisers een groter bedrag kunnen terugvorderen. 

(Bronnen: Gemeente Lelystad, Flevopost)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen