Met stip binnengekomen

Foto: Pixabay

Het is al verschrikkelijk te noemen dat er afval in de wereld is – maar we produceren het wel zelf -, dat er een landelijke Opschoondag moet zijn en ga zo maar verder. Maar voor mij – werkend in de zorg – het meest storende is het feit dat er mondkapjes gevonden worden in het afval. Sterker nog, op een site stond laatst een artikel over dat mondkapjes met stip waren binnengekomen in de top 10 van het meest opgehaalde afval in Nederland. 

Deze column is in een andere vorm ook voor een andere plaats geschreven, maar de boodschap blijft wel hetzelfde. 

Zwerfafval
De site Supporter van Schoon heeft voor het zwerfafval een pakkende slogan gevonden, nl. “ …  Zwerfafval? Daar vegen we de vloer mee aan in Lelystad … “ Ja, dat is wel mooi gezegd, maar dan moet het wel gedaan worden, neem ik aan en dus moeten er ook mensen zijn die het Stationsplein, Lelycentre, de verschillende straten en pleinen schoonmaken en -houden. 

Om het afval steeds proberen op te ruimen, is er elk jaar een Landelijke Opschoondag. Dit jaar was deze dag op 20 maart en dat was meteen de 19e editie van de Landelijke Opschoondag. Natuurlijk was dit jaar de dag iets anders georganiseerd, geen grote evenementen met veel mensen, maar meer kleinere acties dichtbij huis. De laatste gegevens hebben aangegeven dat zo’n 30.000 mensen in 4.500 acties Nederland weer een beetje zwerfafvalvrij hebben gemaakt. Hulde hiervoor ! 

Registratie
Het afval dat opgehaald werd, kon men vastleggen met de zogenaamde Litterati-app, waarmee in totaal 87.794 items zijn geregistreerd. In de top 10 stonden de sigarettenfilters met stip op plaats één, maar de rondslingerende mondkapjes (2.1 procent) zijn met stip binnengekomen in de top 10. 

Corona
In deze Coronatijd waren de Opschoondag acties aangepast, echter wat opvallend was, dat er zoveel mondkapjes zijn gevonden.
Nu weet ik niet hoe het voor u voelt om met zo’n mondkapje op te moeten lopen, maar ik heb er altijd moeite mee. Overigens met alle zaken die over mijn gezicht gaan, duidelijk over mijn mond en neus, want ik wil die altijd vrij houden. 

Echter ik draag wel een mondkapje op plaatsen waar het moet, zoals bijvoorbeeld in de supermarkt en het openbaar vervoer. Maar om na het gebruik, de mondkapjes op straat weg te gooien, dat druist tegen al mijn principes in. Dat doe ik ook niet met ander afval, daar zijn de afvalbakken voor. Het is soms even lopen, maar toch zijn er genoeg afvalbakken om iets weg te gooien of je neemt het mondkapje mee naar huis en gooit het daar weg. Tenslotte maakt het niet veel uit, om het laatste stukje van de weg het mondkapje ook maar te dragen. 

De 30.000 vrijwilligers hebben bijna 88.000 geregistreerde stuks zwerfafval opgeruimd en daar zat dus 2.1 procent mondkapjes tussen. Dat zijn er dus bijna 1900. Mondkapjes die zomaar weggegooid worden. Het is een schande, maar denk eens verder. De kans dat een kind zo’n ding pakt …  

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen