Dieren doodschieten, is dat nodig?

Foto: Wikipedia

In De Stentor was laatst weer een noodkreet te horen van de Stichting Welzijn Dieren Oostvaardersplassen over de heckrunderen van de Oostvaardersplassen. In eerste instantie zegt de Stichting om een aantal runderen uit het natuurgebied te halen, maar daarna komt er een andere zin, nl. dat als het weghalen niet mag lukken, dan zouden er maar een groot aantal van de dieren afgeschoten moeten worden.  

Nu weet ik niet hoe u denkt over dit soort zaken, maar doodschieten van dieren gaat tegen al mijn principes. Een grote groep mensen zou zelfs zeggen dat het tegen bepaalde religieuze principes gaat.
Natuurlijk is te begrijpen dat bij een té groot aantal dieren op een bepaalde oppervlakte en met een koude winter, er problemen gaat ontstaan met de voeding van die dieren. Maar dan is doodschieten toch niet de oplossing. 

Eerder dit jaar was een ander geluid te horen. Februari stond in De Stentor een artikel over het bijvoeren van de heckrunderen en de konikpaarden in het natuurgebied de Oostvaardersplassen.
In het artikel was te lezen dat een dierenarts, een externe kuddebeheerder en een boswachter een onderzoek hadden uitgevoerd naar wat men noemt de Body Condition Score. Deze score is de mate van afzetting van vet op de lichaamsdelen van de dieren. De score was achteruitgegaan en daarom was besloten om bij te gaan voeren. 

Los van het feit dat ik bij de Gezondheidsdienst voor Dieren heb gewerkt, heb ik natuurlijk absoluut geen inzicht in het welzijn van de dieren in ons land. Alleen ik ben pertinent tegen het afschieten van dieren, punt!
In het artikel van februari was verder te lezen dat het voer wordt afgestemd op de behoefte van de dieren. Die zin spookt weer in mijn hoofd en ik blijf zitten met twee vragen. Kan het aangeleverde voer niet verhoogd worden – dus niet alleen afgestemd op de behoefte, maar met voorraad – en zijn er geen sterkere middelen dan het hooi.

Het bleek dus ook, dat op het moment, dat ‘mensen van buiten’, zoals actievoerders, het lijden zien van de dieren, deze illegaal gaan bijvoeren. Ja, daar is het wachten op.
De Stichting heeft aan de Provinciale Staten middels een brief gevraagd om een aantal heckrunderen uit te plaatsen. Nu is de vraag wat daar weer mee bedoeld gaat worden, maar ik neem aan naar plaatsen waar minder van deze dieren zijn, zodat ze netjes gevoerd kunnen worden. Net als de onze in de Oostvaardersplassen.
Nico Dijkshoorn van de Stichting heeft laten weten dat als er niet ingegrepen wordt, “… grote aantallen een ellendige hongerdood tegemoet gaan … “ 

Laten we trots zijn op onze heckrunderen en laat ze niet aan hun lot over. Het moet toch mogelijk zijn dat er een oplossing is, waarbij de dieren kunnen blijven leven en niet doodgeschoten, maar wel genoeg te eten krijgen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen