Twee gezichten van de stad

Foto: Flevopost

Wat is er toch aan de hand met Lelystad? Aan de ene kant, zegt de wethouder “Wij zijn Lelystad”. En moet de stad groeien. Maar aan de andere kant zijn er twee inbraken binnen één week en is er een Lelystad-Oost met al haar problemen. Lelystad begint op een echte hoofdstad, een echt grote stad te lijken. Natuurlijk nog niet zo groot als de grote vier: Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag. Maar Lelystad komt er aan. 

In maart stond er een artikel op deze site dat Lelystad geld nodig had van het Rijk om Lelystad-Oost op te knappen. Dit deel van de stad heeft de oudste wijken van de stad, nl Boswijk, Atolwijk en Zuiderzeewijk. Dit zijn wijken met problemen op het gebied van de leefbaarheid en de veiligheid. 

Jaren geleden woonde ik zelf in deze wijk en kwam ik ook vaak in de andere straten in de Zuiderzeewijk. En dan spreek ik over de negentiger jaren. Toen stonden er al huizen die er echt slecht uitzagen. Huizen zonder enig onderhoud. En ga nu niet zeggen, dat het een wijk was met een hoger percentage migranten. Ook huizen waar niet-migranten woonden, zagen er even slecht uit. De hele wijk leek toen al ‘verpauperd’. 

Tegenover de wijk ligt natuurlijk het gezelligste winkelcentrum van de stad, het Lelycentre. En laat daar nu de afgelopen week in één week twee inbraken te zijn geweest. Maar de vraag ligt nu op tafel van het college: “Wat gaat u hier aan doen?” Misschien iets voor een hoger niveau van beveiliging, misschien nu eens echt tijd voor een goed cameratoezicht. Ondernemer en raadslid Bahreddine Belhaj heeft hier al een paar keer op gewezen. Echter zijn woorden beluisterend, krijgt hij weinig oplossingen te horen.   

Daarentegen de woorden van wethouder Adam Elzakalai, die in het programma ‘Over Flevoland gesproken’ sprak over de ambitie van Lelystad. De wethouder geeft aan dat de stad wilt uitbreiden met 40.000 woningen. Hij besprak zelfs zijn droombeeld om een nieuwe stad te bouwen om de bestaande stad heen. 

Aan het eind van het interview sprak de wethouder:  “ … Wij zijn Lelystad, we hebben heel veel te bieden … “. Dat zijn hele mooie woorden, maar hoort hier dan ook bij, dat Lelystad inbraken in Lelycentre aan te bieden heeft, of de verpaupering in Lelystad-Oost? 

Het college moet natuurlijk vooruit kijken. Een wethouder moet een beeld hebben over de toekomst, hoe de stad er uit moet komen te zien. Maar dat mag niet betekenen dat de geschiedenis van wat er al staat, vergeten wordt. Het kan niet zo zijn, dat men alleen maar vooruit kijkt en niet meer omkijkt, naar wat er al was. 

Bij een toekomstbeeld hoort ook een beeld van hoe de stad omgaat met datgene wat er is. Een toekomstbeeld is niet afgekaderd en begint pas bij het ‘nieuwe’. Nee, een toekomstbeeld is een geïntegreerd beleidsplan over het bestaande deel en het nieuwe deel. Tenslotte wonen er al mensen in Lelystad. Die hebben het naar hun zin en willen blijven wonen. Maar dan wel in een omgeving die leefbaar is en veilig. In een woonwijk en in een winkelcentrum.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen