Afgelopen week heeft de gemeente Lelystad samen met de politie met succes aandacht gevraagd voor ondermijning. Van woensdag 16 tot en met maandag 21 april konden inwoners op verschillende locaties in de stad zelf op zoek naar onder andere het ‘drugslokpand’.De actie was onderdeel van de Week tegen de Ondermijning en had als doel om inwoners bewust te maken van signalen die kunnen wijzen op criminele activiteiten.
Burgemeester Mieke Baltus: “Ik ben trots op de betrokkenheid van onze inwoners. Het succes van deze actie laat zien dat veel mensen alert zijn op verdachte situaties. Ik roep iedereen op: zie je iets dat niet klopt, meld het. Alleen samen maken we Lelystad veiliger.”
Drugslokpand
In het Stadshart was een pand ingericht als drugslokpand. Wie het vond, kon via een QR-code extra informatie krijgen. Deze code is 19 keer gescand en 5 deelnemers lieten hun gegevens achter.
Op vrijdag kregen geïnteresseerden bovendien de mogelijkheid om het pand van binnen te bekijken en uitleg te krijgen. Ook op andere plekken in Lelystad werden situaties nagebootst. Bij de ingang van het Zuigerplasbos werd nep-drugsafval gedumpt.
Drugsafval
Direct na het neerleggen belde een alerte melder de politie. “Tot mijn verbazing zag ik deze vaten en zei gelijk tegen m’n vriendin ‘dit is een drugsdumping'. Eenmaal dichterbij zag ik gelukkig dat het bij niet echt was”, aldus de reactie van de vinder.
In totaal werd hier 103 keer de QR-code gescand en lieten 45 mensen hun gegevens achter. In de Landstrekenwijk stond een zogenaamde ‘drugslokbus’. Een wit busje met verdachte inhoud, zoals gasmaskers, blauwe vaten en jerrycans.
Deze QR-code werd 40 keer gescand, met 13 deelnemers die hun gegevens achterlieten. Alle deelnemers maakten kans op één van de drie cadeaubonnen ter waarde van 25 euro. De winnaars worden persoonlijk geïnformeerd.
Melding van verdachte situatie
De gemeente en de politie kijken tevreden terug op de actie en hopen dat inwoners nu beter in staat zijn om signalen te herkennen én door te geven via de politie (0900 - 8844) of via Misdaad Anoniem (0800 - 7000). Samen wordt Lelystad veiliger gemaakt.
(Bron: Persbericht Gemeente Lelystad)