In Flevoland is het aantal banen in de zorg sinds 1996 met maar liefst 284.8 procent gestegen. Echter het aanbod aan nieuw personeel blijft achter. Volgens gegevens van de Nationale Vacaturebank staan momenteel per werkzoekende zorgmedewerker maar liefst 3.1 vacatures open in de provincie. Bijna verdriedubbeld
In 1996 was nog sprake van 7.030 banen in de zorg in Flevoland; tegenwoordig is het aantal verdriedubbeld naar 27.050. In Nederland is dit procentueel gezien de grootste stijging, met zo’n 284.8 procent.
Daardoor loopt het aantal vacatures op, waardoor er tegenwoordig 3.1 vacatures zijn per werkzoekende. Dit aantal is net iets lager dan het landelijk gemiddelde, wat momenteel 3.5 vacatures per werkzoekende aangeeft.
Directeur van Nationale Vacaturebank, Sharita Boon, heeft gemeld dat het aantal banen in de zorg explosief is gestegen. Echter dit geldt niet voor het aangeboden personeel, wat een gespannen markt met zich meebrengt.
Tekort aan verzorgenden en verpleegkundigen
Volgens Sharita Boom is de behoefte aan verzorgenden in Flevoland het laagst. Per werkzoekende zijn momenteel maar 2 openstaande vacatures. Hierdoor staat Flevoland er goed voor, want het landelijk gemiddelde is momenteel 4.3.
Dit staat in schril contrast met de behoefte aan verpleegkundigen in de provincie. Het behoefte aan verpleegkundigen in Flevoland is op dit moment het allerhoogste in Nederland, namelijk 13.3 vacatures per werkzoekende.
Meeste zorgbanen in Lelystad
In Flevoland bevindt ruim 15 procent van alle banen zich binnen de zorgsector. Vooral in Lelystad is een groot gedeelte van de banen in de zorg, namelijk 19 procent. De meeste zorgbanen van de top 3 aan gemeenten in Flevoland:
- Lelystad: 19% van alle banen
- Almere: 17,3% van alle banen
- Noordoostpolder: 12,6% van alle banen
Sharita Boon geeft hierover aan dat de zorg heel lang de naam heeft gehad dat het slecht betaalde banen zouden zijn. Door onder meer personeelstekorten zijn de salarissen in de CAO’s flink aangepast.
Daarnaast kan men tegenwoordig in de zorg een baan in de buurt vinden. Meer informatie over het onderzoek is te vinden op de site van de
Nationale Vacaturebank .
(Bronnen: Persbericht Digitale PR, Nationale Vacaturebank)