Deelname aan bevolkingsonderzoeken daalt

11 feb , 20:06 Zorg
kanker symbool alejandra jimenez via pixabay
Pixabay
Kanker Symbool

In augustus 2020 gaf de site Huisarts & Wetenschap aan dat oncologisch bevolkingsonderzoek alleen effectief kan zijn als een groot deel van de doelgroep meedoet. Op dat moment werd gezegd dat Nederland 3 van dit soort bevolkingsonderzoeken kent, namelijk baarmoederhals-, borst- en darmkanker.  


Dalende trend
In 2020 werd in een artikel reeds gemeld dat de opkomstcijfers van deze bevolkingsonderzoeken een dalende trend lieten zien. Daarbij werd ook gemeld dat sommige onderzoeken onder de effectieve grens waren gekomen. 

Het doel achter de onderzoeken was en is, dat men als de lanker in een vroeg stadium ontdekt, de behandeling beter zou aanslaan en de prognose beter zou zijn. Nu is deelname altijd vrijwilliger en het onderzoek gratis, waarbij men op basis van leeftijd en geslacht een uitnodiging krijgt. 

Wereldkankerdag 
Op 4 februari jl - tijdens Wereldkankerdag - werd Michal de Jong, screeningsconsulent oncologie van het St Jansdal Ziekenhuis geïnterviewd en ook hier kwam men tot de conclusie dat steeds minder mensen deelnemen aan bevolkingsonderzoeken naar kanker.  

Hij gaf aan dat de bevolkingsonderzoeken bedoeld zijn om kanker op een vroegtijdig moment op te sporen, liefst nog voordat de mensen klachten hebben. Daarbij is de stelregel: hoe eerder de diagnose wordt gesteld, des te beter de behandelmogelijkheden en de kans op herstel. 

Niet willen weten
Michal de Jong gaf aan dat al 2 jaar op rij een dalende trend zichtbaar zou zijn, maar dit schijnt dus al langer aan de gang te zijn. Misschien willen mensen niet weten of ze kanker hebben of zijn de onderzoeken niet prettig (zoals bij borstonderzoek).  

Volgens de consulent betekent meedoen aan een bevolkingsonderzoek niet dat er wat verandert aan het feit dat men kanker hééft, maar alleen of men er op tijd bezig is. Tevens moet een patiënt en zijn naasten weten dat de zorg niet stopt na een behandeling.  

(Bronnen: Huisarts en Wetenschap, Lokale Omroep Zeewolde)