Volgens verschillende media worden 4 Nederlandse mannen - tussen 22 en 26 jaar oud - vervolgd voor het uitvoeren van DDoS-aanvallen om te proberen websites onbereikbaar te maken en plat te leggen. Afgelopen dagen waren de sites Facebook, Instagram en WhatsApp - alle 3 van Meta - niet of nauwelijks te bereiken, maar volgens Meta had dat niets met een cyberaanval te maken, maar was het ‘gewoon een technische storing’.
DDoS-aanval
DDoS - volgens de site Safety Detectives - staat voor ‘Distributed Denial-of-Service'. Bij een DDoS-aanval wordt in één keer (of snel achter elkaar) een grote hoeveelheid verkeer naar een bepaald netwerk of server verzonden.
De bedoeling is dat de aanval het systeem van slag wil krijgen en het vermogen om te functioneren wil verstoren. Hierdoor kan een site of een applicatie (tijdelijk) niet bereikbaar zijn (offline), wat soms dagen zou kunnen duren.
Internationale politieactie Door een grootschalige internationale politieactie tegen DDoS-aanvallers is de
politie de 4 verdachten op het spoor gekomen. Dit zijn mannen uit Lelystad, Rijen, Voorhout en Barneveld.
Daarnaast heeft de politie een veelgebruikte site waarop de cyberaanvallen te koop waren, offline gehaald. Volgens de berichten heeft de man uit Barneveld ruim 4.100 DDoS-aanvallen uitgevoerd en de andere 3 honderden.
Meer verdachten
De politie heeft woensdag gemeld dat de 4 verdachten niet vast zitten. Het blijkt dat met de politieactie de identiteit van 200 verdachten is achterhaald. Deze personen kunnen de komende week een bericht ontvangen dat ze in beeld zijn bij de politie.
Daarnaast is het ook de bedoeling dat zeker 10 personen de politie aan de deur kunnen verwachten voor een zogenaamd gesprek van waarschuwing. Daarnaast zullen Nederlandse gebruikers een brief of mail van de politie ontvangen om ze te waarschuwen.
Onderzoek van jaren Het blijkt nu dat de internationale samenwerking tussen 15 landen en Europol al jaren loopt, maar in 2023 heeft men een operatie gestart om een ‘grotere slag’ te slaan. Hierdoor zijn de afgelopen weken al 27 internationale populaire sites die voor cyberaanvallen worden gebruikt, offline gehaald.
Daarbij zijn ook 3 personen die de sites running houden, aangehouden. De internationale actie heet PowerOFF, uitgevoerd door de opsporingsdiensten in 15 landen, waar ook interventies of aanhoudingen zijn geweest.
(Bronnen: Safety Detectives, Politie, Flevopost, ZeelandNet, Omroep Brabant)