Zwemmen is voor elk kind nodig

Foto: Sportbedrijf Lelystad

Zwemmen is een vorm van plezier maken en zeker ontspannen. Alleen kan het veilig gebeuren als men kan zwemmen. Maar er zijn kinderen die niet leren om te zwemmen, ook in Lelystad. Volgens Jolijn Valkengoed moet daar verandering ingebracht worden. Daarom is de campagne gestart om de ouders bewust te maken van het belang van zwemles. 

Zwemles
Voor kinderen is in de zomer altijd wel een of meerdere momenten voor bezoek aan het zwembad, strand of de zee. Zolang er maar water is. En dan om te zwemmen. Echter, ook in Lelystad, zijn er nog steeds kinderen die niet leren zwemmen. Dat moet gaan veranderen.

Jolijn Valkengoed, coördinator Communicatie & Marketing bij Sportbedrijf Lelystad, heeft deze week bekend gemaakt dat de campagne is gestart. Die is bedoeld voor de ouders, om ze bewust te maken van het belang van zwemles. Elk kind moet met minimaal zwemdiploma A van de basisschool gaan.

Veel water
In Lelystad zijn vele plaatsen waar je in het water kan. Dit kan gebeuren bij de havens en bij de stranden. Maar zelfs in de wijken is water. Daarom moet elk kind zich kunnen redden in het water volgens de oud-topzwemster. 

Nu is zwemmen niet altijd even makkelijk. De bewegingen die nodig zijn voor het zwemmen, zijn onnatuurlijk. Daarbij komt dan nog dat je niet kan zien, wat men met de benen in het water doet. Jolijn geeft nogmaals aan dat het zwemmen alleen geleerd kan worden op zwemles en door veel te oefenen. 

Niet vanzelfsprekend
Jolijn meldt dat vroeger het schoolzwemmen bestond. Echter nu is zwemmen niet meer zo vanzelfsprekend. Het kind moet door ouder of verzorger wel aangemeld worden om mee te kunnen zwemmen. 

Daarnaast zijn er kinderen die uit een gezin komen, waarbij zwemmen niet een normaal iets is. En natuurlijk zijn er gezinnen die geen geld hebben voor het zwemmen. Ouders die zitten met het laatste probleem, kunnen gebruik maken van het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Dit kan gewoon gemeld worden bij school of sportvereniging, intermediair of buurtsportcoach. 

De ouders moeten niet vergeten dat zwemmen een sport is, net als het voetballen. Echter daar hoort wel bij, dat leren zwemmen noodzakelijk is voor het kind. Noodzakelijk voor de veiligheid en een voorwaarde voor een lang leven vol zwemplezier. 

(Bronnen: Sportbedrijf Lelystad, Flevopost)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen