In heel Nederland komt discriminatie voor, wat inhoudt dat mensen op een oneerlijke manier worden behandeld vanwege eigenschappen die er eigenlijk niet toe zouden moeten doen. Volgens de Nederlandse wet is discrimniatie verboden op een aantal gronden, zoals geslacht en gender, leeftijd, etnische afkomst en huidskleur, seksuele gerichtheid, religie of levensovertuiging, nationaliteit, politiek overtuiging en nog meer zaken.
Meldpunt Discriminatie
In Flevoland bestaat het team Discriminatie.nl Flevoland dat zich inziet voor gelijke behandeling en het aanpakken van discriminatie op verschillende manieren. Het team heeft jarenlange ervaring en staat klaar om het verhaal van iedereen aan te horen.
Tevens wordt steun geboden bij het nemen van de nodige stappen. Een ieder in de provincie - zowel inwoner als organisatie - in de gemeenten Almere, Lelystad, Noordoostpolder, Dronten, Urk en Zeewolde kan terecht bij het team bij discriminatie en vragen erover.
Toename aantal meldingen
Volgens Discriminatie.nl Flevoland - en gemeld door lokale en regionale media - is het aantal meldingen van discriminatie in Flevoland verdubbeld als men kijkt naar de cijfers van 2024 in vergelijking met 2023.
Mogelijk is de toename van het aantal meldingen te koppelen aan de verandering van naam - en bijbehorende campagne - Daar Bureau Gelijke Behandeling Flevoland met de nieuwe naam Discriminatie.nl Flevoland vanaf 1 januari 2024 voor het meldpunt werkt.
Jaarverslag 2024
Vanaf 1 januari 2024 werken alle 19 antidiscriminatievoorzieningen samen onder de nieuwe naam Discrimnatie.nl, zo ook in Flevoland. In het Jaarverslag 2024 Bureau Gelijke Behandeling Flevoland worden de cijfers van de meldingen genoemd.
Volgens de registratie zijn er in 2024 463 meldingen geweest en in 2023 224. Voor de gemeente Almere ging het aantal meldingen van 120 naar 252 geregistreerde meldingen, waarbij meer dan de helft is te koppelen aan herkomst / kleur.
In de gemeente Lelystad is het aantal geregistreerde meldingen meer dan verdubbeld. Hierbij ging het aantal meldingen van 34 (2023) naar 74 meldingen (2024). Ook hier was er bij de meeste meldingen sprake van discriminatie op kleur / herkomst.
In de gemeente Dronten is het aantal van 20 naar 29 gegaan, gemeld door een inwoner, waarbij de grond ook herkomst / kleur was. Ook was er een stijging te merken in Zeewolde en wel van 6 naar 14 meldingen, waarbij de meeste meldingen gingen over de niet-wettelijke grond.
(Bronnen: Discriminatie.nl, Bureau Gelijke behandeling, Zeewolde Actueel, Omroep Flevoland)