Ruim 19 miljoen euro voor natuurherstel Flevoland

29 nov , 17:56 Provincie
polder water met riet en windmolens prov flevoland
Provincie Flevoland
Polder water met riet en windmolens
Vanuit het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) heeft de provincie Flevoland een bedrag van 19.380.000 euro gekregen wat gebruikt gaat worden voor natuurherstel tussen 2024 en 2032. Gedeputeerde Harold Hofstra is blij met het nieuws dat de provincie ook de komende jaren weer kan rekenen op een financiële bijdrage voor de verbetering en het behoud van de natuur. Hierdoor kan de provincie verder met de ontwikkeling van de (natuur) gebieden. 
Programma Natuur
Samen met de Rijksoverheid en andere provincies wordt er gewerkt aan natuurherstel via het Programma Natuur, wat mogelijk wordt gemaakt door het geld uit de Specifieke Uitkering (SPUK). 
Het doel van het programma is de natuur in Flevoland te verbeteren, naast het bereiken van nationale en Europese doelen. Dit gebeurt in 2 fases, waarvan de eerste al is begonnen en de tweede binnenkort start. De projecten hiervan lopen van 2025 tot 2030.  
Versterking van de natuur
Ondertussen lopen er verschillende projecten om de natuur te verbeteren in de provincie, waarbij gewerkt wordt aan het versterken van de biodiversiteit. De projecten komen ten goede voor de Flevolandse natuur en die van aangrenzende gebieden, zoals Veluwe, Rijntakken en Naardermeer. 
Over de voortgang van de projecten wordt elk jaar gerapporteerd aan het ministerie van LVVN. Voor de tweede fase wordt samengewerkt met terreinbeherende organisaties en andere partners, onder meer BoerenNatuur Flevoland en gemeenten.
De projecten zijn onderverdeeld in drie categorieën: natte natuur, bosgebieden en het agrarisch gebied.
  • Natte natuur. Flevoland is een waterrijke provincie met veel natuur. Het IJsselmeergebied en de randmeren zijn belangrijk voor trekvogels en beschermde leefgebieden. Binnendijks versterken moerasgebieden de natuurkwaliteit. Het IJsselmeergebied en de randmeren zorgen voor een ecologische verbinding van de Waddenzee naar Zeeland, de zogenaamde Natte As van Nederland. Flevoland is hierdoor een belangrijk onderdeel van de vogeltrekroute, van Siberië en Noord-Europa, naar Afrika. Een voorbeeldproject hiervoor is de Versterking Ecozone Pampus. Met de toenemende verstedelijking van Almere is het noodzakelijk om de bestaande verbindingszone te versterken 
  • Bosgebieden. De bijzondere bossen van Flevoland helpen bij het aanpassen aan klimaatverandering, het verminderen van de gevolgen en het bevorderen van biodiversiteit, zowel binnen als buiten de provinciegrenzen. Er worden verschillende projecten uitgevoerd. Zo worden bijvoorbeeld tunnels voor amfibieën en ecoducten over de Hogevaart gemaakt. Deze verbindingen maken hun leefgebieden sterker en zorgen ervoor dat dieren makkelijker van het ene naar het andere gebied kunnen gaan. Daarnaast wordt  hard gewerkt om de bosgebieden beter bestand te maken tegen klimaatverandering 
  • Agrarisch gebied. Het versterken van de biodiversiteit in het agrarisch gebied is belangrijk voor Flevoland. De focus ligt op de noordrand in de Noordoostpolder en de oostrand van Midden- en Zuid-Flevoland. Op deze manier worden ook soorten in aangrenzende provincies ondersteund. De provincie werkt samen met agrarische ondernemers om de natuur te beheren. Dit is een aanvulling op het bestaande Agrarisch Natuur- & Landschapsbeheer.
(Bron: Provincie Flevoland)