Nieuwe campagne tegen opvoeren elektrische fietsen

19 sep , 20:19 Provincie
fatbike prov flevoland
Het is levensgevaarlijk - en daarom ook verboden - om zeker met 60 kilometer per uur met een fatbike of een andere elektrische fiets door de straat te gaan, is een mededeling van de provincie. De landelijke campagne ‘ ‘t kan hard gaan’ is begin september van start gegaan als een campagne tegen illegaal gebruik van elektrische fietsen. Minister Barry Madlener heeft de aftrap gedaan van deze campagne.  
Levensgevaarlijk
Minister Madlener heeft gemeld dat er steeds vaker ongelukken voorkomen met elektrische fietsen, die soms wel met 60 kilometer per uur over de weg scheuren. De minister noemt het levensgevaarlijk en daarom ook verboden.  
Aangegeven wordt dat de campagne 2 doelen heeft en dat betekent dat de regels nog eens worden uitgelegd en dat de risico’s benadrukt worden. Het is verboden om rond te rijden op een opgevoerde elektrische fiets.
Regels en risico’s
De fiets mag boven de 25 kilometer geen elektrische trapondersteuning meer geven. De fietsen mogen geen motorvermogen boven 250 watt hebben, naast het feit dat het verboden is om een gashandel te hebben waarmee men harder kan dan 6 kilometer per uur.  
Indien de elektrische fiets niet voldoet aan deze regels, is het een bromfiets en moet het voertuig worden gekeurd door de RDW. Hierbij gelden dan een helmplicht, een minimumleeftijd en een plicht van een rijbewijs.
Indien het voertuig als opgevoerde elektrische fiets wordt gebruikt, loopt men het risico een boete te krijgen van 310 euro. Bij een tweede aanhouding betaalt men de boete én wordt het voertuig in beslag genomen. Tevens kan men een strafblad krijgen als men ouder is dan 12 jaar.  
Bestuurders van een opgevoerde elektrische fiets zijn niet verzekerd, waardoor het veroorzaken van een ongeval kan leiden tot duizenden euro’s aan schade- en ziektekosten. De campagne is specifiek gericht op de jongeren en hun ouders.
Minder slachtoffers
Het doel van Flevoland is dat er minder verkeersslachtoffers komen, wat men onder weer wil bereiken door inwoners bewust te maken over de risico’s van bepaald gedrag in het verkeer. De campagne sluit hier prima bij aan.
Tevens wordt een risicogestuurde aanpak gehanteerd. Hierbij wordt niet alleen gefocust op locaties waar veel ongevallen zijn gebeurd, maar ook op locaties en doelgroepen waar (grote) risico’s op ongevallen kunnen voordoen.
Het is bekend dat fietsers kwetsbare verkeersdeelnemers zijn en daarmee een belangrijke doelgroep in het werken aan verkeersveiligheid. Deze campagne is één van de maatregelen die vanuit het ministerie wordt genomen tegen het opvoeren van elektrische fietsen.
Ook wordt gewerkt aan nieuwe wetgeving voor een verbod op hard- en software waarmee snelheidscontroles bemoeilijkt of beïnvloed worden. Er is een lespakket ontwikkeld voor middelbare scholen.  
(Bron: Provincie Flevoland)