Geen bureau heeft tijd voor onderzoek Oostvaardersplassen

11 jan , 18:36 Provincie
konikpaard pixabay
Pixabay
Konikpaarden

Van 28 december 2023 tot en met 22 februari 2024 heeft het concept ‘Natura 2000-beheerplan Oostvaardersplassen 2024 – 2029’ ter inzage gelegen, zodat men daar op kon reageren. De provincie heeft de binnengekomen reacties verzameld en beoordeeld. Hierdoor zijn een aantal aanpassingen in het beheerplan doorgevoerd, zodat het later vastgesteld kon worden door Gedeputeerde Staten.   


Beheer van de kuddes grote grazers
In 2018 is een advies door de commissie Van Geel afgegeven om een onderzoek te starten naar het beleid van de grote grazers in de Oostvaardersplassen. Gezien dit advies hebben de fracties van Forum van Democratie en SterkLokaalFlevoland vorig jaar hierover nog eens aangedrongen.

De provincie Flevoland was eigenlijk niet van plan dit jaar nog te starten met het onderzoek, maar gezien de vragen van de fracties heeft Flevoland toch toegezegd om het onderzoek te versnellen. 

Aanbesteding 
Dit zou samenhangen met de berichten in de media van mogelijke ondervoeding van de dieren. Gezien het onderzoek onder de overheid valt, moest een aanbestedingsprocedure gestart worden, maar tot nu toe heeft dat nog geen succes gehad.  

Volgens gedeputeerde Harold Hofstra wil het niet goed lukken om een geschikt onderzoeksbureau te vinden die een wetenschappelijk onderzoek kan uitvoeren. Volgens de gedeputeerde zouden alle onderzoeksbureaus reeds volgeboekt zijn. 

Gevoelig dossier 
Tot nu toe lijkt het er op dat het onderzoek deze winter niet opgestart zal worden. Daarnaast zijn een aantal bureaus afgevallen vanwege mogelijke belangenverstrengeling óf mogelijk door de gevoeligheid van het dossier. 

Eerder in april hadden de beide fracties verzocht om met het onderzoek in herfst al te beginnen, maar de provincie wilde 2 winters wachten om een goed en betrouwbaar beeld te krijgen over het beleid. Komende zomer had het onderzoek afgerond moeten worden. 

Punt van discussie 
Daarnaast zou een Belgisch bureau in principe ja hebben gezegd, maar heeft zich daarna teruggetrokken. Daarbij mag aangetekend worden dat het een gevoelig dossier is en een punt van discussie. 

Zo zou er een advies zijn om de kuddes te halveren, desnoods door individuele dieren af te schieten. Vooral dat laatste punt kan behoorlijk op verzet rekenen. Ondertussen worden bepaalde grazers op andere plaatsen geplaatst, waar ze op den duur ook niet welkom zijn en alsnog worden afgeschoten.

Onderzoek 
Vreemd is dat er niet naar alternatieven is of wordt gekeken, onder meer sterilisatie, de Grote Klis verwijderen en zorgen dat de dieren genoeg te eten krijgen. Volgens de gedeputeerde wordt er nog naar een onderzoeksbureau gezocht, die het dossier op haar bureau krijgt. 

De geruchten gaan rond dat Wageningen University and Research (WUR) benaderd gaat worden om het onderzoek op te pakken. Het is te hopen dat de dieren overleven en dat er aandacht aan geschonken wordt zoals het hoort met respect voor het dier en niet het geweer. 

Misschien is het verstandig om eens een blik te werpen in het onderzoek ‘Grote grazers in natuurgebieden: Programmeringstudie voor ecologisch en beheersgericht onderzoek’  van A. T. Kuiters. Uit het rapport valt onder meer de volgende tekst te halen - die wel in het geheel bekeken moet worden.

… Grote grazers zijn een onderdeel van het ecosysteem en worden vanwege hun ingrijpende invloed op vegetatiestructuur en -ontwikkeling beschouwd als 'sleutelsoorten'. Vanuit die overweging worden grote grazers ook in de 'nieuwe' natuurgebieden geïntroduceerd, zoals in natuurontwikkelingsgebieden langs de grote rivieren … “   

(Bronnen: Provincie Flevoland, Flevopost, Omroep Flevoland, Rapport, WUR)