Landelijk gezien moet men vaak rekening houden met lange wachttijden als men last heeft van lichamelijke klachten en men is doorverwezen naar een medisch specialist. Het schijnt dat ruim 45 procent - landelijk gezien - van de poliklinieken de afgesproken norm van 4 weken niet haalt. Bij maag-, darm- en leverziekten bedraagt de gemiddelde wachttijd zelfs 17,2 weken. Daar haalt maar liefst 86,4% van de poliklinieken de afgesproken behandelperiode niet.
Onderzoek van Independer
De gegevens komen uit onderzoek van Independer op basis van data die afkomstig zijn van de Nederlandse Zorgautoriteit. Het blijkt dat vooral het Noorden van Nederland last heeft van te lange wachttijden.
In de provincie Flevoland wordt de eerder genoemde norm van 4 weken bij een derde van de poliklinieken niet gehaald. Hierbij vallen de poliklinieken van oogheelkunde erg op met een gemiddelde wachttijd van bijna 32 weken. Eerder in november is hierover gemeld.
Treeknorm
Zorgverzekeraars en zorgaanbieders hebben in 2005 afspraken gemaakt over de maximale wachttijden in de zorg. Dit wordt de Treeknorm genoemd en is de periode die maatschappelijk (nog) als aanvaardbaar wordt gezien.
Dat houdt in dat voor consulten in de polikliniek - ofwel medisch specialistische zorg zonder dat men opgenomen hoeft te worden - de grens op 4 weken is gesteld. Men gaat er van uit dat in deze periode de eerste afspraak is ingepland.
Niet voldoen aan norm
Volgens Mirjam Prins, zorgexpert bij Independer, worden deze afspraken over de vastgestelde wachttijd norm, momenteel door 45.1 procent van de landelijke poliklinieken niet gehaald.
Voor de provincie Flevoland geldt dat voor 31.1 procent van de poliklinieken die de Treeknorm niet haalt. Dit is de laagste score in Nederland en Limburg en Noord-Holland volgen op korte afstand. Het hoogste percentage - 65.6 procent - geldt voor Drenthe.
Provincie Flevoland
Bij de poliklinieken in de provincie Flevoland geldt de gemiddelde wachttijd van 31.8 procent voor Oogheelkunde (waarbij twee derde de Treeknorm niet haalt), 11 weken voor Maag-, darm- en leverziekten (waarbij een derde de Treeknorm niet haalt).
Voor de poliklinieken Neurologie is de wachttijd ruim 9 weken (waarbij 100 procent de Treeknorm niet haalt), voor Interne Geneeskunde is het bijna 9 procent (waarbij een derde de Treeknorm niet haalt).
NZa gaf waarschuwing
Volgens Independer heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in maart al aangegeven dat 4 grote verzekeraars meer kunnen doen om de beschikbare zorg te garanderen. Toen ging het om Zilveren Kruis, VGZ, CZ en Menzis.
Voor de 4 zorgverzekeraars geldt dat de 4 afspraken moeten maken met de zorgaanbieders om de wachtlijsten terug te kunnen dringen. Alleen op die manier kunnen de mensen de zorg krijgen die ze nodig hebben.
(Bronnen: Independer, Flevopost, almere.nieuws.nl)