Het is nu echt afgelopen met de Tulpenroute Flevoland. Van heel Nederland kwamen bezoekers kijken naar de kleurrijke tulpenvelden. Ondanks de Coronamaatregelen kon de route dit jaar toch doorgaan. De organisatie heeft gewerkt met tickets voor de autoroute. Op deze manier werd de drukte gespreid.
Tulpen worden gekopt
De tulp wordt niet overal gekweekt voor de bloem, maar zeker ook voor de bol. In dat geval worden de tulpen gekopt om de bol te laten groeien. De snijbloem tulp komt uit de broeierijen.
Een tulpenteler zorgt er voor dat de tulpen in het voorjaar in bloei komen. Daarna wordt alles gecontroleerd. Zoals verkeerde soorten, aantastingen door schimmel of virus. Als alles goed is verlopen, wordt de keuringsdienst voor bloembollen gebeld om de partij goed te keuren.
Na de goedkeuring kan de tulp gekopt worden. Hierdoor wordt de energie niet meer verspild aan de bloem en gaat de bol groeien. Vaak wordt hierbij de tulp nog extra beregend. Dit is nodig om de groei te bevorderen en grotere bollen te kunnen verkopen.
Om energie te besparen voor een bloembol is het koppen van de tulpen dus van belang. Door het afbreken van de bloem hoeft de bol geen energie te verliezen aan zaadvorming. Alle energie en dus de kracht gaat naar de bol.
In feite is het koppen simpel. Het kan met de hand. Hierbij wordt de tulp in de hand gepakt en net onder de kop afgebroken. De blaadjes worden opgeruimd om geen schimmel te veroorzaken.
Echter grote telers rijden met kleine karretjes rond. Onder deze karretjes zitten ronddraaiende messen die de tulp vlak onder de bloem afsnijden. De tulpenblaadjes die vallen, worden in de tijd verteerd door de grond.
(Bronnen: Tulpenroute Flevoland 2021, StEP Noordoostpolder, Hollands Kroon Actueel, Tuinverhalen.blogspot.com, Flevopost)