Eind 2024 zou het personeelstekort RRReis opgelost zijn

23 jul , 18:19 Provincie
elektrische bus pixabay
Begin van het jaar liet vervoerder EBS op haar site nog weten dat er nogal wat mensen zijn die gebruikmaken van haar diensten en die door uitval van bussen behoorlijk wat hinder ondervonden. Daarom ging men in april ook over op een nieuwe dienstregeling die betrouwbaarder vervoer zou brengen. Maar uitval van bussen kon men niet helemaal tegenhouden, daar er nog steeds personeelstekort was.
Eind van het jaar
In dezer dagen kwam er dan weer een nieuw bericht van de vervoerder, dat men ‘verwacht’ het tekort aan chauffeurs aan het eind van 2024 opgelost te hebben. Er is zelfs sprake van het feit dat EBS ‘op koers’ ligt om een volwaardige dienstregeling te gaan rijden. 
EBS rijdt met bussen onder de naam RRReis in Flevoland en delen van Gelderland en Overijssel. De vervoerder had een tussentijdse afspraak gemaakt met de provincies dat er met een aangepaste dienstregeling gewerkt zou gaan worden vanaf 14 april.
Daarnaast zou de OV-vervoerder op zoek gaan naar meer en nieuwe chauffeurs. Dit om de overlast te beperken. Maar in delen van het gebied waar de zogenaamde buurtbusjes reden, worden grotere bussen ingezet omdat het te druk werd.   
Dit brengt met zich mee, dat er weer meer chauffeurs nodig zijn met een groot rijbewijs. Aangezien er al problemen op het gebied van personeelstekort waren, werd het probleem groter en moest EBS chauffeurs van een extern bedrijf inhuren.
Dreiging met boetes
Aangezien de provinciale politiek van mening was dat de vervoerder zich niet helemaal hield aan de gemaakte afspraken, werd gedreigd met het opleggen van boetes. Nadat de concessie was overgenomen, zijn veel bussen niet komen opdagen of gewoon uitgevallen.
Dit is overigens opvallend te noemen, zeker als men eens rondkijkt op een station als Harderwijk, waar het regelmatig voorkomt, dat veel bussen het bordje 'Geen dienst’ of 'Naar de garage' hebben.
In de media werd zelfs gemeld dat het uitvalpercentage in februari en maart zelfs ruim 6 procent was, terwijl de (afgesproken) norm 0.2 is. Een woordvoerder heeft in de verschillende media laten weten dat de vervoerder nu ‘op koers’ ligt.
Dit betekent dat het aantal uren dat de bussen rijden weer op het afgesproken niveau zou zitten (vanaf 15 december). Hierbij wordt het personeelsbestand aangevuld via een eigen opleidingstraject en het uitzendbureau. 
Daarnaast heeft de woordvoerder gemeld dat er zo’n 800 chauffeurs nodig zijn om de volledige dienstregeling te kunnen rijden. Het is voor de vervoerder een uitdaging om over het gebied van de totale concessie de juiste verdeling van personeel rond te krijgen.
Het zou gaan om een heel uitgebreid gebied, waarbij de vervoerder in Apeldoorn chauffeurs over zijn, maar in Lelystad en Nagele komt men chauffeurs tekort. Volgens de woordvoerder kan men de chauffeurs niet zomaar verplaatsen. De verdeling moet nog verbeterd worden.
(Bronnen: RRReis, Omroep Flevoland, RTV Oost, ED, EBS, lelystad.nieuws.nl)