BBB wil bouwen in de Oostvaardersplassen

Oostvaardersplassen
Oostvaardersplassen
Foto: Gemeente Lelystad

Afgelopen woensdag en donderdag waren in de Tweede Kamer de Algemene Beschouwingen. Tijdens die twee dagen kan de Tweede Kamer op- en aanmerkingen geven op de Begroting van volgend jaar. Aangezien het kabinet al enige maanden geleden niet ‘in functie’ is, werden dit jaar deze Beschouwingen iets anders.

Woningbouw
Hier is niet de plaats om over de Algemene Beschouwingen te praten, dat wordt op andere plaatsen gedaan. Echter één belangrijk punt speelt natuurlijk ook in Flevoland. Dat is het woningtekort. In heel Nederland moeten er de komende jaren zo’n miljoen woningen gebouwd worden.

In de gemeenteraad van Lelystad wordt er over gepraat, meestal over het feit hoeveel de gemeente wil gaan bouwen. Het zou best wel eens zo’n 40.000 woningen kunnen worden. Maar daar hoort nog de plaats en de financiering bij.

BoerBurgerBeweging
Maar in de Tweede Kamer wordt er natuurlijk ook over gesproken. Maar daar kwam tijdens de Algemene Beschouwingen een extra klap bij. Vuurwerk in de Tweede Kamer. Fractievoorzitter van de BoerBurgerBeweging (BBB), Caroline van der Plas, heeft een ‘lumineus plan’ op tafel gelegd. En dan de demissionair premier haar nog pushen om een motie in te dienen.

Mevrouw Van der Plas heeft laten weten dat de Oostvaardersplassen ‘één grote ellende’ is. Ja, waar zou dat nu aanliggen. En daar moet volgens BBB verandering in aangebracht worden. En ja 1 plus 1 is twee. De ellende van de Oostvaardersplassen koppelen aan het woningtekort.

Oostvaardersplassen
En wat zegt dan deze nieuwe fractie in de Tweede Kamer? Om de ellende in de Oostvaardersplassen op te lossen, moet er gewoon een stad of een wijk gebouwd gaan worden. Hoe komt men op het idee? Volgens BBB kunnen op een gebied van 2.000 hectare best wel 50.000 tot 160.000 woningen gebouwd worden.

Volgens de provincie Flevoland is het een ‘onzinnig’ plan. Dat komt van de verantwoordelijke gedeputeerde, Harold Hofstra (CU). Echter ook de CDA fractie in de provincie is van mening dat het plan ‘totaal onrealistisch’ is.

Natuurlijk zijn er nog andere plaatsen in Flevoland om te bouwen. Daar hoeven de Oostvaardersplassen niet aan opgeofferd te worden. Volgens gedeputeerde Michiel Rijsberman is het gebied een Natura 2000-gebied. In Nederland betekent dit een gebied met de hoogste natuurbeschermingsstatus. En daar blijft men van af, ondanks dat het ook nog onmogelijk is om de status te veranderen.

(Bronnen: Radio Lelystad, Omroep Flevoland)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen