Weed Whacker als duurzaam alternatief tegen onkruid

13 sep 2021, 19:50 Provincie
weed whacker
Odd.Bot
In Flevoland wordt nog vaak gebruik gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen om onkruid tegen te gaan. Meestal worden dan herbiciden gebruikt. Maar ook wordt nog heel veel handmatig het onkruid weggehaald. Dit laatste gebeurt bij de biologische boeren. De provincie is overigens wel dé hotspot voor de biologische landbouw.
Weed Whacker
Het bedrijf Odd.Bot van Martijn Lukaart had in juli al aangegeven dat hij bezig was met de ontwikkeling van de Weed Whacker. Het kan ook niet anders, daar de bodem van de voormalige Zuiderzee volop kansen biedt om deze onkruidrobot te ontwikkelen.
De robot is hét alternatief om het onkruid kwijt te raken. Het is een onkruid wiedende robot die onkruid van gewassen kan onderscheiden. Daarom om het onkruid mechanisch te verwijderen.
De Weed Whacker werkt met camera’s. Hierdoor wordt elk individueel plantje in de rijen in beeld gebracht. De techniek is nu al zover dat het de robot het verschil ziet tussen onkruid en gewas. Dit als verschil met de gerobotiseerde schoffelmachines die al op de markt zijn.
Volgende stap
Begin september is het bedrijf begonnen met de eerste funding ronde. Hiervoor worden nieuwe aandelen Odd.Bot uitgegeven. De bedoeling is om minimaal 2 miljoen euro op te halen. Dit is nodig om de robot door te ontwikkelen.
Met deze funding ronde, zou na de doorontwikkeling, de eerste omzet gegenereerd kunnen worden. Dit zal dan gebeuren met de groep akkerbouwers die nu al ingeschreven hebben voor het voorlopers programma.
Men kan vanaf 500 euro mede-eigenaar worden van een stukje Odd.Bot. Het bedrijf is op zoek naar industriële bedrijven die willen investeren. Maar tevens kennis en ervaring hebben in robotica en akkerbouw. Op deze manier kan samen het bedrijf doorontwikkeld worden en de robot op de markt gebracht worden.
(Bronnen: Odd.Bot, FlevoPost, Omroep Flevoland, Emerce)