Geen toenames aantal reizigers, vergeleken met 2019

NS trein
NS trein
Foto: Wikipedia

In de zomerperiode wordt door de Nederlandse Spoorwegen (NS) het aantal in- en uitstappers per station bekend gemaakt. Natuurlijk heeft ook de pandemie parten gespeeld in het OV, ook voor de NS. De gegevens zullen daarom ook ‘sterkste dalers’ en ‘minst sterke dalers’ zijn. Ten opzichte van 2019 zijn er geen toenames te noemen.

Landelijk beeld
In 2020 was het aantal reizen op een gemiddelde werkdag zo’n 591.000 reizen. Vergeleken met 2019 is dat een afname van meer dan 55 procent. En de afname was zowel in de spits- en in de dalperiode.

Echter in de spits was de afname het grootst. De maatregelen en adviezen van het Rijk, zoals het thuiswerken en de onderlinge afstand van 1.5 meter, hebben het reisgedrag en het treingebruik beïnvloed. Ondertussen neemt het aantal reizigers weer toe.

Flevoland
Kijkend naar de cijfers van Flevoland, dan is het aantal reizigers ongeveer met de helft gedaald in 2020, vergeleken met 2019. Het is wel de provincie waar het aantal reizigers het minst hard is afgenomen.

Maar het zijn toch nog flinke afnames te noemen. Zo is de daling voor Almere Centrum en Almere Muziekwijk zo’n 50 procent geweest. Almere Buiten en Almere Poort zo’n 47 procent. Almere Parkwijk 46 procent en voor Almere Oostvaarders 43 procent. Ook voor het station Lelystad Centrum is de daling 47 procent geweest.

(Bronnen: NS, Omroep Flevoland)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen