De Tong niet verzekerd

Foto: CDA

Het immense kunstwerk De Tong van Lucifer blijft de provincie Flevoland bezig houden. In eerste instantie natuurlijk of het wel of niet geplaatst moest worden. Daarna werd het kunstwerk zwaar beschadigd bij een storm in februari 2020. Na het herstel wil de provincie het weer terugplaatsen, maar nog steeds zijn er politieke partijen tegen te zijn. 

Verzekering
Maar aan het verhaal van De Tong blijkt nog even geen eind te komen. Het kunstwerk De Tong was verzekerd voor een bedrag van 200.000 euro. Hiervoor betaalde de provincie een jaarpremie van zo’n 200 euro. Althans dat zou zo moeten zijn gegaan, ware het niet, dat de provincie in 2018 de verzekering schijnt opgezegd te hebben.   

Met de verzekering zou het kunstwerk verzekerd zijn voor de looptijd van de verzekering. Echter er zat wel een regel in de verzekering. De beschadiging zou opgelopen moeten zijn tijdens een storm met een kracht van meer dan 9 op de schaal van Beaufort

Windsnelheid
De windschaal is uitgewerkt door de Ierse schout-bij-nacht Sir Francis Beaufort (leefde van 1774-1857). Beaufort heeft de windkracht gebaseerd op de hoeveelheid zeil die een groot schip kon voeren bij een zwakke bries, storm of orkaan. De druk van de wind werd uitgedrukt in kilogram per vierkante meter. 

Hieruit is een indeling gemaakt van 13 schalen. Van windkracht 0 (windstil) tot windkracht 12 (orkaan). De aangehaalde windkracht 9 wordt in de indeling storm genoemd. De wind waait met een snelheid van 75 tot 88 km per uur. En bij deze storm waaien schoorstenen en dakpannen van het dak en kinderen waaien om. 

Vragen aan gedeputeerde
Statenlid Eric Raap van JA21 heeft over de kwestie van de verzekering vragen gesteld aan gedeputeerde Rijsberman. Een van de vragen is wat de verzekering zou vergoeden als de verzekering niet was opgezegd. Het blijkt dat voor de restauratie en terugplaatsing een bedrag is gereserveerd in de begroting van 2021. Dit bedrag is net zo groot als de originele verzekering.  

De gedeputeerde kon hier moeilijk antwoord op geven. Men weet niet precies hoe hard het waaide op het tijdstip dat het kunstwerk uit het lood kwam te staan. Voorts is het niet vast te stellen geweest welk deel door die expliciete storm is beschadigd. Het is niet meer na te gaan. JA21 vraagt zich nu af of de andere grote kunstwerken in de provincie (goed) verzekerd zijn.   

(Bronnen: Nieuws uit mijn stad, AD, Omroep Flevoland, KNMI)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen