Arbeidsmigranten benaderen voor Coronavaccinatie

Foto: HollandZorg

Onderzoeksjournalistiek platform Investico heeft maandag 3 mei gemeld dat honderdduizenden arbeidsmigranten vooralsnog niet in aanmerking komen voor vaccinatie. Deze arbeidsmigranten werken wel in Nederland, maar staan niet ingeschreven bij de gemeente. Investico heeft onderzoek hiernaar gedaan, o.a. ook bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. 

Migranten
De arbeidsmigranten zijn moeilijk te vinden, daar ze niet staan ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP). De verplichting is dat de migranten zich inschrijven na vier maanden, maar vaak gebeurt dit niet. Investico heeft gemeld dat dit mogelijk een groep is van zeker 250.000 personen.  

Het risico voor deze mensen om besmet te raken is hoger dan gemiddeld, daar ze meestal dicht bij elkaar wonen en werken. Tevens gezamenlijk naar het werk worden vervoerd. Het ministerie is een onderzoek gestart naar de wenselijkheid om ook juist deze mensen te vaccineren. 

Alternatieve wijze van oproepen
Volgens uitzendbureau Werckpost op Urk is het mogelijk om arbeidsmigranten op een alternatieve wijze op te roepen voor een vaccinatie. Hierbij kunnen de zorgverzekeraars of huisartsen een rol spelen. 

Woordvoerder Johan Roskam heeft gemeld dat het probleem best op te lossen valt. Volgens hem is tenminste één zorgverzekeraar die via een nieuwsbrief de migranten oproept om zich te melden voor vaccinatie. 

Tevens is een zorgverzekering voor een arbeidsmigrant verplicht. Via deze manier zijn deze mensen ook te bereiken. Tevens lijkt het er op dat huisartsen met het onderwerp bezig zijn. Tenslotte heeft iedereen, en ook een arbeidsmigrant, een BSN-nummer. Ook dit zou een weg kunnen zijn. 

Op de site van het uitzendbureau staat overigens wel te lezen dat men de arbeidsmigranten niet kan dwingen om zich te laten testen. Dat houdt mogelijk ook in, geen dwang naar vaccinatie. 

Zorgverzekeraar
Eén van de zorgverzekeraars is HollandZorg. Woordvoerder Nynke Wiersma heeft gemeld dat het ministerie is benaderd. Ze heeft informatie opgevraagd over de plannen voor het vaccineren van arbeidsmigranten. Tot op dit moment is nog geen antwoord ontvangen. 

Op de site van HollandZorg wordt uitleg gegeven over de vaccinatie. Ook hier wordt gemeld dat de arbeidsmigrant ingeschreven moet staan in de BRP. Of anders in het systeem van de Registratie Niet-Ingezetenen (RNI). In beide gevallen volgt dan automatisch een oproep. Indien de arbeidsmigrant niet ingeschreven staat, dan kan er alleen een vaccin worden verkregen bij een verblijf van langer dan 1 maand. Tevens wordt nogmaals gewezen op de inschrijving in een van de systemen. 

Ondertussen wacht de GGD op de regels en adviezen van ministerie en RIVM. 

(Bronnen: NRC, Omroep Flevoland, Werckpost, HollandZorg)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen