Zestig procent tegen voorrang Oekraïners voor sociale huurwoning

04 mei 2022, 19:05 Nieuws
sociale huurwoningen
Gemeente Lelystad
Uit een enquête uitgevoerd door ANP/LocalFocus in samenwerking met Kieskompas blijkt dat zo’n 60 procent - een meerderheid - van de Nederlanders van mening is dat Oekraïense vluchtelingen geen voorrang moeten krijgen op een sociale huurwoning. Het blijkt dat in verhouding in Flevoland de meeste mensen tegen het idee zijn.
Nationaal Programma
De enquête is uitgevoerd onder 4.000 Nederlanders. Op dit moment komen Oekraïners helemaal niet in aanmerking voor een sociale huurwoning. Daarentegen is het kabinet wel bezig met een Nationaal Programma voor de opvang.
Dit programma gaat alleen om zorg, onderwijs, werk en sociale voorzieningen. Het kabinet houdt wel rekening met het feit dat Oekraïners zich op termijn langdurig of permanent in Nederland vestigen. Daarom wordt hiervoor ook een plan opgesteld.
Voorrang
Volgens de gegevens zijn de inwoners - na Flevoland - van Zeeland, Friesland, Overijssel en Drenthe bovengemiddeld vaak tegen. Daarentegen Zuid-Holland dat het meest positief tegenover de voorrangsregeling staat, mocht deze spelen.
Op dit moment hebben zo’n 50.000 Oekraïners zich ingeschreven bij gemeenten in Nederland. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) verwacht daarentegen niet dat er zo’n speciale regeling komt. Een woordvoerder van VNG heeft gemeld dat sociale huurwoningen bedoeld zijn voor allerlei groepen, niet alleen Oekraïners.
(Bronnen: De Limburger, Friesch Dagblad, Omroep Flevoland)