Vrijeschool Lelystad mag starten

15 jan 2022, 16:29 Nieuws
vrije school lelystad
Vrije School Lelystad
Het heeft wel twee jaar van volharding gevergd, maar de Vrijeschool Lelystad mag dan toch eindelijk van start. Volgens initiatiefnemer Jelto van Nieuwburg is het de bedoeling dat de basisschool in augustus 2022 de deuren gaat openen.
Concept
Jelto van Nieuwburg is in 2019 met het initiatief gekomen - vanuit zijn opleiding tot schoolleider - om een basisschool voor vrijeschoolonderwijs in Lelystad te gaan starten. Het concept van de vrijeschool kreeg vrij snel steun van ouders uit de gemeenten Lelystad en Dronten.
Nadat de steun bekend werd, moest men de gehele papiermolen door met de gemeente en ondersteunende partijen. Dit was vooral vrijwilligerswerk, een avontuurlijke zoektocht. Er was de laatste dertig jaar geen nieuwe concept school in Lelystad gesticht. En dus wist niemand meer hoe het precies moest.
Vrijeschool Lelystad
Het is een initiatief van ouders en schoolleider. De school streeft naar het realiseren van kwalitatief goed en duurzaam vrijeschoolonderwijs in Lelystad vanaf 2022. Dit betekent inzetten voor goed gebalanceerd eigentijds onderwijs.
Bij dit onderwijs gaan het ontwikkelen van kennis, creativiteit en handvaardigheid samen met een sociaal en pedagogisch veilig klimaat. De school noemt dit levensecht leren met hoofd, hart en handen. Hierdoor komen de kinderen sterk te staan in de 21e eeuw.
Gemeente
De gemeente Lelystad heeft in eerste instantie de plannen afgekeurd. Volgens het college zou de Stichting Vrijeschool Lelystad geen 200 leerlingen kunnen garanderen binnen vijf jaar. Op de site van de school is te zien dat de steun groeide van 50 steunbetuigingen in maart 2020 naar 166 kinderen in januari 2021.
De gemeenteraad van Lelystad was het niet eens met de beslissing van het college en keurde het voorstel daarentegen wél goed. Nu heeft de gemeente een brief van het ministerie gekregen waarin wordt aangegeven dat het plan is goedgekeurd en dus de school van start kan.
(Bronnen: Vrijeschool Lelystad, Omroep Flevoland)