Van 3 tot 10 februari is het BeanMeal

26 jan , 18:35 Nieuws
hand met dutch edamame prov flevoland
In Nederland wordt per persoon gemiddeld 50 gram peulvruchten per week gegeten. Dat is minder dan de helft van de hoeveelheid die aanbevolen wordt door het Voedingscentrum. Volgens BeanMeal moet daar verandering in gebracht worden, door iedereen thuis of buitenshuis te laten genieten van een maaltijd op basis van bonen.
BeanMeal
BeanMeal is een landelijke actieweek, bedoeld om mensen meer peulvruchten te laten eten. Of dit nu bruine bonen zijn, of lupine, kikkererwten of veldbonen. Maar ook edamame en de kapucijner.
Dit kan in een salade, pokebowl, wrap of als snack. Maar het kan ook verwerkt worden tot een burger, als plantaardige variatie op yoghurt, in de soep of als spread voor op brood. Men kan eindeloos variëren met peulvruchten. In de actieweek wordt een recept gedeeld.
Wereldpeulvruchtendag
De actieweek BeanMeal duurt van 3 tot 10 februari 2024, waarbij de laatste datum de Wereldpeulvruchtendag is. De bedoeling is dat de gehele week Nederland een waar peulvruchtenparadijs gaat worden.
Of men nu thuis aan de slag wil gaan met een zelfgemaakt gerecht of men kiest voor een heerlijke lunch in het favoriete (bedrijfsrestaurant), #BEANDEAL staat klaar. Dit is meer dan een maaltijd, het is een beweging.
#BEANDEAL is een initiatief van de BeanDeal. Hier wordt samengewerkt tussen producenten en voedselaanbieders om de teelt en de consumptie van de Nederlandse peulvruchten te bevorderen.
BeanMeal en BeanDeal
Supermarktketens, cateraars, producenten en maatschappelijke organisaties zetten zich tijdens BeanMeal in om alle Nederlanders in de ban van de boon te krijgen. Peulvruchten zijn niet alleen gezond, lekker en voedzaam, de teelt ervan draagt ook bij aan een vruchtbare bodem en het versterkt de biodiversiteit.
In 2020 startte daarom de Nationale Eiwitstrategie . Het concrete doel van deze strategie: uiterlijk in 2030 bevat ons gemiddelde voedselpatroon meer dan 50% plantaardige eiwitten en minder dan 50% dierlijke eiwitten.
De BeanDeal is een onderdeel van deze strategie. Provincie Flevoland ondertekende de BeanDeal in juli 2022. BeanMeal versnelt de realisatie van al deze doelstellingen, bonen zijn tenslotte een belangrijke bron van eiwit.
(Bron: Provincie Flevoland, BeanMeal)