Subsidie Schateiland nog niet uitbetaald

06 jun 2022, 17:51 Nieuws
schateiland waterwijk1
Het college van Burgemeester en Wethouders heeft laten weten dat de gemeente de subsidie van 8.000 euro aan de speeltuin Schateiland nog niet heeft uitbetaald. De antwoorden van het college kwamen naar aanleiding van vragen van de fracties de ChristenUnie en Jong Lelystad.
Bestuurlijke problemen
Volgens de gemeente zouden er bestuurlijke problemen zijn bij de stichting die de speeltuin runt. Volgens B&W zou dit in het ergste geval kunnen leiden tot het aanvragen van een faillissement en zal er een doorstart volgen met een nieuwe stichting.
Laatst was Schateiland in de media met de berichten dat men niet genoeg vrijwilligers kon vinden. Zodoende moest de speeltuin noodgedwongen enkele dagen per week gesloten worden. Maar volgens de gemeente zijn er bestuurlijke problemen, waaronder op financieel vlak, waardoor er weinig vertrouwen is om de subsidie uit te betalen.
Een begrip
Schateiland - volgens de site - is een begrip in Lelystad en ver daarbuiten. Een goed initiatief wat ooit door buurtbewoners is gestart. Echter toen waren het andere tijden en waren er genoeg vrijwilligers te vinden.
Vandaag de dag is de vrije tijd - van vrijwilligers - dun bezaaid of heeft men in het algemeen geen zin. Echter vrijwilligers zijn nodig en samen kan men de speeltuin runnen. Ondanks de verwensingen, stellen de vrijwilligers een of meerdere dagen per week hun vrije tijd beschikbaar voor de kinderen.
Verantwoording
De (financiële) verantwoordelijkheid ligt bij het bestuur, dat onlangs vernieuwd is. De gemeente is al jaren in gesprek en heeft hulp aangeboden. Maar voor de gemeente kwam er weinig openheid van zaken. Na de bestuurswisseling is er wel iets veranderd maar niet genoeg, volgens de gemeente.
Ondertussen is de winkel op Schateiland al gesloten. De gemeente is in gesprek met een organisatie om te komen tot een structurele oplossing voor de speeltuin. Dit zal waarschijnlijk inhouden dat er een nieuw bestuur gaat komen. De speeltuin is een openbare voorziening, die compleet in beheer en onderhoud is bij de gemeente.
(Bronnen:Schateiland Lelystad, Omroep Flevoland, Radio Lelystad)