Samen oplopen en Steunouder in Lelystad

16 jul , 18:40 Nieuws
teamwerk mohamed hassan via pixabay
Samen Oplopen en Steunouder worden verbonden door Stichting Welzijn Lelystad. Samen Oplopen en Steunouder zijn 2 prachtige werkwijzen die ervaring hebben in de koppeling van inwoners aan gezinnen. Gezinnen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken.
Samen Oplopen
Door Samen Oplopen worden vrijwilligers - inwoners uit Lelystad - gekoppeld aan gezinnen of jongeren die onder flinke druk leven en veel stress ervaren. Door mee te lopen met het gezin kan de vrijwilliger helpen.
Hulp kan geboden worden bij allerlei voorkomende zorgen en vragen. Door mee te lopen en hulp, wordt door de vrijwilliger praktische steun geboden. Hiernaast kan men ook als coach opereren voor het gezin, de kinderen of voor een enkele jongere.
Steunouder
Middels het programma Steunouder wordt aan inwoners van de stad gevraagd om een kind uit een overbelast gezin in het eigen huis en gezin een plaats aan te bieden. Hierbij is men op dat moment een vrijwillige steunouder.
Door een kind uit een overbelast gezin in het eigen gezin op te nemen, kunnen de ouders van het kind ontlast worden. Tevens kan het kind veilig en gezond opgroeien met steun in de eigen omgeving.
Toepassing
Samen Oplopen en Steunouder zijn er speciaal voor gezinnen die problemen ervaren. Hierbij valt te denken aan mensen die de samenleving (nog) niet goed begrijpen, bijvoorbeeld omdat de ouders uit een ander land komen.
Tevens voor gezinnen die het financieel moeilijk hebben, voor alleenstaande ouders, ouders die zich alleen of ‘down’ of overbelast voelen. Daarnaast ook voor mensen die een fysieke of verstandelijke beperking hebben of andere factoren waardoor zorgen ontstaan.
Vrijwilliger worden
Indien men alles op de rit heeft, mag men trots zijn en kan men de ervaring doorgeven. Dit kan door als een medeburger ervaring uit te wisselen over de levenservaring en andere zaken. Men kan meedenken en meedoen.
Door dit te doen, geeft men zin aan het leven van de ander en krijgt men verbinding die er anders niet zou zijn gekomen. Door zich aan te melden, wordt men begeleid en wordt er gekeken naar toepassing, gekeken naar eigen mogelijkheden, agenda en talenten.
Aanmelden kan via het formulier op de site Samen Oplopen. Door mee te doen als vrijwilliger wordt er een breed vangnet voor kinderen en gezinnen in lastige situaties gevormd. Gezinnen die geen familie of vrienden hebben die hulp kunnen bieden.
(Bron: Samen Oplopen)