Dertig jaar in de horeca en dan gaan stoppen, het is een flinke stap. Wilma en Gerhard Flantua hebben besloten om per 8 oktober te gaan stoppen met restaurant Boerkok. Dit hebben ze laten weten in een emotionele brief. Op de site van Boerkok is nog niet veel te merken, behalve dat in de agenda op 1 oktober de allerlaatste Boeren Brunch staat genoemd.
Flevoland ons thuis, voedsel ons bestaan
Gerhard Flantua kwam van de Hopakker in de Vogelenbuurt van Utrecht. Wilma Smit kwam uit Dronten en als gezin ga je dan in Lelystad wonen. Samen hebben Gerhard en Wilma 2 volwassen dochters, Sanne en Eva, die ook in de zaak werken.
In 1993 zijn de pioniers gestart met Flantuas, een restaurant op luchthaven Lelystad, een plaats waar iedereen graag ‘even' kwam voor de lunch of het diner. En natuurlijk voor het terras vol bloemen. Het menu had alles van de luchthaven, zoals de Wereldburger, de Supertosti Harvard en de Driedekker Clubsandwich.
Boerkok Lelystad
In een tussenperiode is er in de Gordiaan nog een sandwich-bar geweest met de naam Flantwich. Om tenslotte in 2016 toch Boerkok aan de Meerkoetenweg te kunnen openen. Een boerderij met restaurant waar het draait om de Flevolandse producten.
Op een manier - zoals de site aangeeft - van slow-voed en slow-mood. Dit is één van de zaken die Boerkok anders maakt. Het advies is dan ook altijd geweest, dat als men haast heeft, beter kan doorrijden en terug kan komen, wanneer men tijd heeft om te kunnen genieten.
Boerkok is het verhaal van lokaal, waardoor men kookt met ingrediënten uit een kleine kring rondom het erf. Met een kleine kring wordt 45 km bedoeld. Op deze manier heeft Boerkok iedereen kennis laten maken met de mooie omgeving.
Het doek valt
Boerkok was een familiebedrijf omdat Sanne en Eva ook betrokken waren bij het bedrijf. Maar beiden hebben passies en ambities en daarom willen ze buiten het familiebedrijf verder gaan.
Dat betekent dat op 8 oktober de deuren van Boerkok definitief gaan sluiten. Tot en met 1 oktober kan men nog op zondag aanschuiven en tot 8 oktober blijft de zaak gewoon open voor een ieder die eens echt lekker wil eten.
(Bronnen: Boerkok, FlevoPost, Omroep Flevoland)