Problemen met betalen van zorgpremie

24 jun , 17:27 Nieuws
geldzaken
In Lelystad is het aantal inwoners dat een half jaar de zorgpremie niet heeft betaald in 2023 licht gedaald. Volgens gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zou het aantal teruggelopen zijn van 1.460 naar 1.420. Daarentegen kwam de landelijke media met de mededeling dat na 10 jaar daling, er nu weer sprake is van een toename.
Betalingsproblemen
Uit de cijfers van het CBS blijkt dat het percentage van de verzekerden in de stad met betalingsproblemen ook gedaald is, van 2.2 naar 2.1 procent. Aangegeven is dat dit het hoogste percentage van de provincie is.
Op het moment dat men een half jaar de zorgpremie niet betaalt of kan betalen, wordt men weggezet als wanbetaler. Daarentegen blijft men wel verzekerd, ondanks dat men niet betaalt.
Het Nibud, bij monde van directeur Arjan Vliegenthart, meldt dat mensen met financiële problemen, in eerste instantie zoeken naar ‘mogelijkheden’ om de dagelijkse zaken geregeld te krijgen. Dit houdt in dat men vaste lasten, als een zorgpremie, doorschuift.
Landelijk gezien heeft dit geleid tot verhoging van het aantal wanbetalers in 2023, dat hoger was dan een jaar daarvoor. Landelijke media wisten te melden dat het aantal wanbetalers bij de zorgverzekeraars rond de 170.000 lag, maar eind 2023 waren dat er 178.000.
Gevolgen
Ook als men de zorgpremie niet betaalt / kan betalen en verzekerd blijft, heeft het niet betalen wel een gevolg. Zoals verzekeraars aangeven staat men dan als ‘wanbetaler’ bekend en moet meer premie gaan betalen.
Gemiddeld zou een basisverzekering zo’n 146 euro zijn en voor de ‘wanbetaler’ zou de premie momenteel al op 175 euro liggen. Per 1 juli zou deze premie wel verlaagd worden naar zo’n 160 euro.
Het ministerie van Volksgezondheid heeft onderzoek gedaan naar de zogenaamde ‘wanbetalerspremie’ en de uitslag uit onderzoek was, dat de premie niet minder ‘wanbetalers’ op heeft geleverd.
Daarbij komt dan nog, dat door de ‘wanbetalerspremie’ de personen die het al moeilijk hadden met betalen van alle zaken per maand, alleen maar meer financiële problemen hebben gekregen.
Een aantal organisaties heeft al aangegeven om de hogere premie af te schaffen. Het zou ook niet meer bij deze tijd passen dat men een boete moet betalen, omdat men schulden heeft. Daarnaast wordt gesproken over het verminderen van eigen risico.
(Bronnen: AD, De Stentor, Het Parool)