De Stichting Zuiderzee Zwerfdieren laat op haar site weten dat in Lelystad zwerfdieren leven onder slechte omstandigheden. Zo zijn er dieren gezien die wormen hebben, bijtwonden, ontstekingen in de mond of zijn (ernstig) ziek. De Stichting is begaan met het lot van deze dieren en heeft als doelstelling het terugdringen van het aantal zwerfdieren in Lelystad, Flevoland en de Noordoostpolder. Invulling van doelstelling
Om te kunnen werken aan en de doelstelling in te vullen, is de Stichting Zuiderzee Zwerfdieren bezig met een aantal punten. Hierbij valt te denken aan het in kaart brengen en identificeren van de zwerfdieren.
De zwerfdieren worden daarna gecastreerd of gesteriliseerd. Indien nodig wordt er medische zorg verleend aan de dieren en wordt tijdelijk onderdak geboden in het dierenhostel. Daarna wordt er gekeken of de dieren ergens herplaatst kunnen worden.
Missie van Stichting
In haar missie heeft de Stichting gemeld dat het gaat - met name om de katten - om de leefomstandigheden van de dieren te verbeteren en bijdrage te leveren aan het verbeteren van de zwerfkattenproblematiek.
Hierbij wordt uitgegaan van een no-kill policy, wat inhoudt dat men nooit zomaar een kat laat inslapen. Het gaat er niet om dat de kat al flink op leeftijd is of ernstig verwilderd is of ziek is en aan kwalen lijdt. Het gaat erom dat er een passende oplossing wordt gevonden.
Open Dag 28 september
Zaterdag 29 september houdt de Stichting Zuiderzee Zwerfdieren haar Open Dag en kan iedereen tussen 13.00 uur en 16.30 uur kennis komen maken met de katten en natuurlijk ook met de vrijwilligers. Tevens kan men eens achter de schermen kijken.
Komen kijken bij de Stichting Zuiderzee Zwerfdieren kan aan de Jol 11 - 22. Per jaar worden zo’n 100 katten herplaatst door de ruim 11-jarige Stichting. Daarvoor zijn de katten eerst aangesterkt, medisch onderzocht en aangesterkt en hebben ze weer sociaal gedrag.
Op de Open Dag kan men kennis maken met de dieren, vrijwilligers en de Stichting, waarbij vanaf 13.30 uur elk half uur een toer over het terrein van start gaat. Hierbij wordt ook binnen gekeken en krijgt men uitleg over de werkzaamheden en de katten die worden opgevangen.
Vrijwilligers nodig
Op het terrein zijn tafeltjes te vinden waar men informatie kan halen en tevens kan men een kijkje nemen in de dierenambulance. Deze wordt regelmatig gebruikt om dieren in nood (op) te vangen en te helpen.
Daarnaast wordt uitgelegd over het adoptie- en plaatsingsproces en tevens wordt uitleg gegeven over de werkzaamheden van de vrijwilliger. De Stichting heeft altijd nieuwe vrijwilligers nodig, dus men kan zich meteen aanmelden.
Tenslotte kan men iets kopen voor het eigen huisdier, daar het bijna Dierendag is. Door de aanschaf van een cadeautje voor het eigen huisdier, bereikt men 2 dingen in 1 keer: men maakt het eigen huisdier blij én steunt ook de katten van de Stichting Zuiderzee Zwerfdieren.
(Bronnen: Stichting Zuiderzee Zwerfdieren (+ Facebook), Flevopost)