Onderzoek naar de berekening van de stikstofuitstoot

08 jul 2022, 18:53 Nieuws
lelystad airport snelle opening
Noordoostpolder
Een woordvoerder van het Landelijk Parket heeft bevestigd dat het Openbaar Ministerie (OM) een onderzoek gaat starten. Het is een onderzoek naar de mensen die voor Lelystad Airport hebben berekend hoeveel stikstof de vlieghaven zou gaan uitstoten.
Berekeningen
Het onderzoek wordt gestart naar berichten bij de regionale omroep, Omroep Flevoland. De omroep heeft gemeld dat er onderzocht zou worden of er sprake zou zijn geweest van kwade opzet bij het opstellen van de cijfers.
Mogelijk zou door de berekening een te gunstig beeld van de stikstofuitstoot zijn ontstaan. Eerder had een onderzoek van het RIVM hier reeds op gewezen. Middels de verkeerde berekeningen heeft de minister geen natuurvergunning verleend. Deze vergunning is nodig om open te gaan.
Onderzoek
Ondertussen is de beslissing of Lelystad Airport open mag en kan, twee jaar vooruit geschoven. Het OM heeft laten weten dat het besloten heeft om tot onderzoek over te gaan. Alleen is het niet helemaal duidelijk hoe lang zoiets gaat duren.
Een woordvoerder van het OM kon niet aangeven wanneer het onderzoek afgerond is. Volgens de woordvoerder moet men meer aan maanden of jaren denken, dan aan weken. Soms gaat een onderzoek snel, soms duurt zoiets wel drie jaar.
(Bronnen: Nu.nl, FlevoPost)