Nieuw buurthuis voor ‘Het Palet’

31 okt 2022, 17:50 Nieuws
buurthuis het palet
Tijdens de raadsvergadering van 27 september heeft Mooi Lelystad vragen gesteld over de acute sluiting van buurthuis Het Palet in Lelystad. De fractie had de vragen gesteld aan wethouder Grimbergen over zijn plannen in verband met het buurthuis en de bouwkundige staat van het pand .
Bouwkundige staat
De wethouder heeft geantwoord dat de bouwkundige staat van het pand onderzocht zal gaan worden. Echter de wethouder wist meteen te melden dat de gemeente geen geld heeft gereserveerd voor nieuwbouw.
Daarnaast was de wethouder ook niet van plan om een nieuw pand neer te zetten. Lang geleden is echter wel een toezegging gedaan voor een nieuw gebouw. Ondertussen heeft men zo’n 40 jaar in een noodgebouw gezeten. Het bestuur heeft door de slechte staat het pand met onmiddellijke ingang moeten sluiten.
Nieuw gebouw
Mooi Lelystad is van mening - net als de buurtvereniging Het Palet - dat er een nieuw pand moet komen op de huidige locatie. Een nieuw energieneutraal gebouw met gelijke afmetingen, zodat de activiteiten weer opgestart kunnen worden.
Het huidige tweedehands noodgebouw staat er al vanaf 1999, nadat het vorige was afgebrand. Normaal gesproken is de levensduur van zo’n noodgebouw 15 jaar. Daarbij komt dan nog dat de gemeente op 8 maart was ingelicht over de slechte staat.
Amendement
Zoals het er nu naar uit laat zien, zal Mooi Lelystad tijdens de raadsvergadering van 1 november een amendement indienen. Iedereen is hierbij van harte welkom. Dit als steun voor het amendement. Tijdens de vergadering van 15 november zal het amendement in stemming worden gebracht.
Het amendement zal bestaan uit 4 punten. 1. een tijdelijke noodoplossing realiseren en de bijbehorende kosten (20.000 euro) eenmalig te dekken vanuit de ROS; 2. een bedrag van 750.000 te reserveren voor een nieuw energieneutraal unitbouw en dit te bekostigen uit voorziening Investering in vastgoed.
De afschrijving moet hierbij op 20 jaar worden gesteld. 3. Tevens moet het college zich maximaal inzetten om de bouw in 2023 te realiseren. 4. Tenslotte wordt het college opgeroepen om terug te komen bij de raad als de tijdelijke oplossing bijzonder kostbaar zal worden.
(Bronnen: Mooi Lelystad, Het Palet (Instagram), Het Palet, lelystad.nieuws.nl)