Leren over hergebruiken, repareren en recyclen van textiel

19 sep , 20:07 Nieuws
oude jeans david karich via pixabay
De Textiel Race Lelystad vindt plaats van 23 september tot en met 17 oktober 2024. In Lelystad leren 4 scholen alles over het belang van hergebruiken, repareren en recyclen van textiel. De opzet is dat de scholen CBS De Schakel, Timotheüsschool, De Albatros en De Regenboog de strijd aangaan om in 4 weken tijd zoveel mogelijk afgedankte en kapotte kleding en textiel in te zamelen.
Inzamelen van textiel
De leerlingen gaan het textiel en kleding ophalen, zodat de goederen hergebruikt en gerecycled kunnen worden. De prijs voor het meest opgehaalde goederen is een schoolreis voor de school. Hierdoor wordt door de Textiel Race het inzamelen leuk, leerzaam en gemakkelijk gemaakt.   
Omwonenden van de 4 scholen kunnen tussen 23 september en 17 oktober gratis het textiel thuis op laten halen. Hierbij kan men denken aan de oude trui, de kapotte sokken, versleten gordijnen of handdoeken. Aanmelden voor het ophalen van textiel kan op de site Textiel Race.  
Hergebruik en nieuw textiel
De gemeente Lelystad is de initiatiefnemer van de Textiel Race Lelystad. Het blijkt vaak dat veel oude kledingstukken en textiel in de kast of op zolder blijven liggen. Daarnaast worden de goederen weggegooid bij het restafval, waardoor ze in de verbrandingsoven verdwijnen.  
Volgens de gemeente is dit zonde, want uit oud textiel kunnen waardevolle grondstoffen worden hergebruikt. Om de afvalinzameling te verbeteren, wil de gemeente (ook jonge) inwoners hiervan bewust maken.
Op deze manier wordt een grote en goede stap gezet naar een circulaire economie. In zo’n economie worden oude kleding en textiel opnieuw gebruikt om daarmee nieuw textiel van te maken.  
(Bronnen: Gemeente Lelystad, Textiel Race)