In Lelystad heeft een bewoner aan Hemmeland (Zuiderzeewijk) een bord geplaatst waarop wordt aangegeven dat men moet stoppen met het dumpen van afval, anders zou de bewoner een camera neerhangen. De bewoners worden het beu dat er overal afval naast de containers wordt geplaatst, de zogenaamde bijplaatsingen.
Afvalproblematiek Almere
Lelystad is niet de enige plaats waar men problemen heeft met afvaldumpingen. In januari werden in Almere ook al vragen in de gemeenteraad gesteld door de fractie van Forum voor Democratie
Zo heeft de gemeente Almere zelf aangegeven dat er verkeerd afval in verkeerde containers zat bij controles, gaat de gemeente het afvaltoerisme aanpakken en is een bewoner het knap zat dat steeds meer mensen uit andere buurten afval bij hem in de straat komen dumpen.
Afvalproblematiek Pijnacker
Eerder - december 2022 - hebben bewoners van de Weegbree in Pijnacker Zuid de gemeente opgeroepen om iets te doen aan de hoeveelheid illegale dumpingen. Desnoods moesten er cameratoezicht worden ingevoerd bij de ondergrondse containers.
Volgens de bewoners was de hoeveelheid illegale afvaldumpingen enorm, waardoor er smerigheid in de straten kwam. Zo zouden er elke week nieuwe dumpingen komen. Daarom heeft men om cameratoezicht gevraagd omdat men de rotzooi helemaal beu was.
Afvaldumpingen Lelystad
In juni is er ook al gemeld over dumpingen van afval in Lelystad. Volgens de regionale media zijn de afvaldumpingen flink toegenomen, waardoor het een hardnekkig probleem is geworden. Inwoners, omwonenden en de gemeente storen zich aan die afvaldumpingen.
Volgens de media komt men ook van alles tegen in de stad, zoals bankstellen, bouwafval, tuinkussens, verhuisdozen en nog veel meer. Allemaal afval wat naast de containers komt te liggen.
Daarbij werd aangegeven dat het in Waterwijk, Zuiderzeewijk, Kempenaar voor komt, overigens ook door de gehele stad. Omroep Flevoland heeft cijfers bij de gemeente opgevraagd, waaruit blijkt dat in 2023 160 ton afval is gevonden, maar in 2024 was dat al 216 ton.
Samen buurt schoonhouden
Op de ondergrondse containers is de tekst aangebracht ‘Doe jouw afval in de container, zo houden we samen de buurt netjes’. Maar deze tekst helpt niet zo heel veel, want het aantal bijplaatsingen is behoorlijk toegenomen.
De omwonenden zijn het ondertussen spuugzat dat anderen de plaats vies en smerig maken. Daarom wordt er gedacht om cameratoezicht in te stellen waarbij mensen uit de buurt worden gevraagd om mee te doen.
Niet toegestaan
Alleen wettelijk is het niet toegestaan om een camera aan te brengen in de openbare ruimte. Zo mag een video deurbel ook niet ingesteld staan op de openbare weg. Daarnaast wordt gedacht aan legale vorm van cameratoezicht, onder meer een dashcam.
De gemeente is wel tevreden met de betrokkenheid van de buurtbewoner en wil ook graag in gesprek gaan met deze bewoner. Cameratoezicht mag alleen bij grote uitzonderingen, maar mogelijk zijn er andere mogelijkheden.
(Bronnen: Telstar Online, Omroep Flevoland, almere.nieuws.nl )