ICT-omgeving ziekenhuis plat door stroomstoring

04 jan 2022, 14:08 Nieuws
ziekenhuis stjansdal
In de media valt beetje bij beetje te lezen dat de stroomstoring in Ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk waarschijnlijk door ICT-problemen is veroorzaakt. Tijdens de stroomstoring in Harderwijk, kwamen ook de locatie Lelystad en de buitenpoli’s in Zeewolde, Dronten, Putten en Nijkerk stil te liggen. Woordvoerder mevrouw Plette heeft woensdag aangegeven dat de ICT-problemen zijn ontstaan door de stroomstoring. Dus de ICT heeft niet de stroomstoring veroorzaakt. Het onderzoek gaat verder.
Patiëntendossiers
Gezien het feit dat centraal in Harderwijk de computerservers staan geplaatst en plat kwamen te liggen door de storing, konden alle andere locaties niet bij de dossiers van de patiënten. Daardoor moesten afspraken gecanceld worden en gingen de poliklinieken dicht.
Eerder vorig jaar was er ook al een stroomstoring in november, waardoor er ook een ICT-storing ontstond. RTL NIeuws meldde in februari 2020 ook al over ICT-storingen in ziekenhuizen. Bij dit soort storingen kunnen de artsen en de verplegers niet bij de patiëntendossiers.
In dat geval kan er niet gecheckt worden op de diagnoses die al gesteld waren. Tevens waar patiënten mogelijk allergisch voor kunnen zijn. De artsen en verplegers zijn dan afhankelijk van wat ze zien en wat door de patiënten wordt meegedeeld.
Oorzaak
Volgens een woordvoerder van het ziekenhuis bleef de spoedpoli in Lelystad wel open, echter de patiëntendossiers waren niet in te zien. De spoedeisende hulp in Harderwijk is vanwege de ICT-storing wel gesloten geweest.
Het ziekenhuis heeft gemeld dat de oorzaak van de stroomstoring nog niet bekend is, maar het wordt grondig onderzocht. Daarnaast zal er ook gekeken gaan worden waarom de noodstroomvoorziening niet in de lucht kwam. De ICT-storing heeft ongeveer een dag geduurd.
Nieuw systeem
Eerder was al door een woordvoerder aangegeven dat een of meerdere aggregaten van de nieuwe noodstroomvoorziening niet zijn aangeslagen. Op het moment dat de normale stroomvoorziening uitvalt, moeten de noodaggregaten deze automatisch over kunnen nemen.
Begin vorig jaar is een geheel nieuw energievoorziening in gebruik genomen. De site van het ziekenhuis gaf aan dat men met ‘de nieuwe warmtepompen, transformatoren en noodstroomgeneratoren’ het ziekenhuis klaar wil maken voor de toekomst. Net na de installatie viel de transformator uit. In de afgelopen twintig jaar is om de vijf jaar een stroomstoring geconstateerd.
(Bronnen: Ziekenhuis St Jansdal, RTL Nieuws, De Stentor) Update: 05.01.2022