Hulp door DigiCafé bij aanmaken QR-code

07 okt 2021, 20:10 Nieuws
qr code
Er wordt steeds meer naar de QR-code gevraagd. Neem bijvoorbeeld maar eens de Corona Check App. Het is niet altijd even eenvoudig om zo’n code aan te maken en dan ook weer te gebruiken met je mobiele telefoon. Voor een aantal senioren kan dit best wel eens ingewikkeld zijn.
QR-code
QR staat voor Quick Response, wat in gewoon Nederlands ‘snelle reactie’ betekent. Vroeger was er de streepjescode, die soms nog wel te vinden is. Maar de QR-code is de opvolger van deze streepjes-achter-elkaar. Beide codes zijn met speciale apparatuur te lezen.
De streepjescode bestond uit streepjes achter elkaar. Daarentegen de QR-code die opgebouwd is uit zwarte en witte blokjes. Men kan met deze laatste codes van alles aanbieden, zoals de link (URL) naar een site bijvoorbeeld.
De code wordt gefotografeerd via de camera van mobiel of tablet en dan omgezet in een URL met een QR-lezer. Door het in te lezen, kan men bijvoorbeeld de site op het apparaat krijgen. Hierdoor hoeft men geen lange en soms ook wel ingewikkelde adres van de site steeds in te tikken.
DigiCafé
FlevoMeer Bibliotheek Lelystad kan middels het DigiCafé hulp aanbieden bij het aanmaken van een QR-code. Tevens kan men hier elke vrijdagmiddag terecht met vragen over digitale zaken, dat was in 2020. In 2021 is de hulp van DigiCafé uitgebreid en is nu open elke dinsdag van 14.00 tot 16.00 uur en ook tijdelijk op vrijdag op dezelfde tijd.
Ondertussen zijn er al een aantal mensen geholpen, zo’n ruim 50. Elke dag kunnen er zo’n ruim 10 mensen geholpen worden. Maar er hoort wel een goede voorbereiding bij. Natuurlijk kan men er ook terecht voor andere digitale vragen.
Maar voor een goede werkende QR-code is het handig om naar het DigiCafé te komen met een werkend DigID en een mobiele telefoon. De persoon die zich meldt bij de balie zonder DigID en telefoon kan wel geholpen worden, maar dat gaat wel wat langer duren.
Cursus
Naast de vraag over de QR-code, zijn er ook twee cursussen te volgen. Voor mensen die willen leren hoe men met de computer zou kunnen werken, is er de gratis basiscursus ‘Klik en Tik’. In een aantal bijeenkomsten wordt stap voor stap uitleg gegeven over de computer, toetsenbord, muis en het internet.
Daarnaast is er ook de cursus ‘DigiSterker’. In deze gratis cursus wordt uitleg gegeven over de DigID en wat men er mee kan en moet doen. Tevens hoe deze aangemaakt moet worden en vooral het veilig werken met de DigID.
(Bronnen: SeniorWeb, FlevoPost, FlevoMeer Bibliotheek, Omroep Flevoland)