Uit het eindrapport over de proeftuin Dutch Edamame is gebleken dat de Flevolandse verse sojaboon klaar is om de Nederlandse markt te bestormen. Namens 6 sojatelers heeft gedeputeerde Jan Klopman op 11 juli het rapport in ontvangst mogen nemen. Volgens de gegevens kan het project nu een vervolg krijgen via Plant Protein Forward.
Het doel van het project via Plant Protein Forward is om de geteelde sojabonen in Flevoland meer bekendheid te geven op de Nederlandse markt. Hierbij zou het dan gaan om vers ingevroren soja en bonen die verwerkt zijn in gerechten, zoals maaltijdsalades. Aanjagen van innovatie
De afgelopen jaren hebben onder meer 6 telers in Flevoland deelgenomen aan de proeftuin Dutch Edamame, met als doel om kennis en ervaring op te doen. De deelnemers wilden inzicht krijgen in de gehele keten, van productie tot inrichting van het schap.
Ze kunnen nu beter inspelen - door de opgedane kennis - op de behoefte van de consument. Het is van groot belang om als landbouwprovincie dit soort innovaties aan te jagen.
Daarnaast wordt ook aangetoond dat de boeren uit de provincie bereid zijn andere gewassen te telen. Gedeputeerde Jan Klopman voegt er aan toe, dat als de keten en de consument vragen om meer plantaardig eiwit, dat de boeren dat graag leveren. Samenwerking in de hele keten
De provincie meldt dat Dutch Edamame klaar is voor verdere ontwikkeling als merk en samenwerkingsverband om de afzet van Nederlandse verse soja te vergroten. Daarnaast zijn de bereikte resultaten ook opgepakt in het landelijk programma Plant Protein Forward.
De bedoeling is dat dit programma de komende 3 jaar minstens 6 verschillende gewasspecifieke keteninitiatieven zal ondersteunen. Teler Harry Schreuder (Swifterbant) is de eerste teler die vanuit het programma ondersteuning krijgt om de afzet te stimuleren.
Informatie
Zes Flevolandse telers, DutchSoy en Green Organics zijn in 2019 gestart met de teelt van verse soja op Flevolandse bodem. In het eerste jaar ging het voornamelijk om kennis op te doen over veredeling, teelt en de markt.
Waarna men zich in 2020 richtte op een hogere oogstopbrengst en de verkoop in de supermarkten van Nederland. Het project werd gesteund door de provincie om een bijdrage te leveren aan de eiwittransitie, het Europees beleid en om minder afhankelijk te worden van import van sojabonen. Meer informatie is te vinden op de site van Dutch Edamame . (Bronnen: Provincie Flevoland, Dutch Edamame)