Expositie 'Sneller dan het geluid'

22 apr 2023, 16:59 Nieuws
lockheed f 104 pixabay
De expositie ‘Sneller dan het geluid’ bij het Luchtvaartmuseum Aviodrome is een nieuwe permanente expositie over de ontwikkeling van de straalmotor. Tijdens de expositie kan men alles ontdekken over straaljagers. Tevens kan de bezoeker van Aviodrome de allermooiste en meest bijzondere toestellen ter wereld bewonderen.
Straaljager expositie
De bezoeker stapt steeds in een andere ruimte met nieuwe belevingen. Dit gaat van de ontdekking van de straalmotor door Frank Whittle tot de eerste straaljager van Nederland. Het bezoek is een onvergetelijke beleving.
De expositie ‘Sneller dan het geluid’ is te zien in een nieuwe, grote hangaar, waarbij men het gevoel krijgt van een hangaar uit de koude oorlog. De ontwikkeling van de straalmotor is te zien, net als 6 straaljagers van dichtbij. Hiervoor zijn 4 historische toestellen speciaal volledig gerestaureerd.
Straalaandrijving
Frank Whittle ontwikkelde het eerste Britse vliegtuig dat gebruik maakte van een straalaandrijving. Luchtvaartpionier Whittle werd geboren op 1 juni 1907 in Coventry. Als klein joch wilde hij bezig zijn met vliegtuigen en kwam op den duur bij de RAF (Royal Air Force) terecht.
Echter hij was niet de uitvinder van de straalaandrijving, daar het principe al eeuwen bekend was. HIj kwam echter met het idee om de zuigermotor en de luchtschroef te verwijderen. Daarnaast kwam hij met het plan om de gasturbine te combineren met straalaandrijving.
Tekst en uitleg in de briefingroom
Tijdens de expositie wordt uitleg gegeven in de briefingroom waarom in de jaren 40 er vliegtuigen nodig waren met een straalmotor. Daarna kan men uitleg krijgen over de werking van de straalmotor. Tevens kan men een aantal toestellen bekijken.
Zoals de eerste Nederlandse straaljager, de Gloster Meteor. In de tentoonstellingsruimte zijn nog 3 historische toestellen te bewonderen en wel de Fokker S.14 Machtrainer, de Lockheed F-104 Starfighter en de Hawker Hunter. Tevens staan buiten nog 2 historische straaljagers uit de Koude Oorlog, een Mikojan-Goerevitsj MiG-21 en een Saab 37 Viggen.
(Bronnen: Aviodrome (+ Nieuwsbrief), Historiek)