Voor elke burger in Flevoland die zich zorgen maakt over het klimaat en de biodiversiteit is er Meer Bomen Nu. Regiocoördinator voor Flevoland, Aukje, is met een flinke groep van vrijwilligers druk bezig om meer bomen te (ver) planten. Iedereen kan bijdragen, samen met terreinbeheerders, gemeenten en veel andere partijen. Mensen die interesse hebben en mee willen doen, kunnen zich melden via [email protected] .
Meer Bomen Nu Flevoland
De organisatie Meer Bomen Nu Flevoland zoekt helpers, vrijwilligers. Op de site van Meer Bomen Nu Flevoland staat een agenda met events om mee te kunnen doen. Kijk wat leuk is en meldt je aan. Dit kan ook vaker en men kan ook helpen om bomen op te halen.
Het nieuwe verplantseizoen begint op zaterdag 4 november. Dit gebeurt bij Pampushout (Almere) waar gedeputeerde Harold Hofstra het startsein zal geven. De burgerbeweging zal tot en met maart bezig zijn met verplanten van bomen en struiken in Flevoland, onder meer in Lelystad en Zeewolde.
Een tweede leven
Het is de tweede keer dat de actie wordt gehouden. Eerder, vanaf januari, werden al 10.000 bomen en struiken verplant in de provincie. In deze winter hoopt Meer Bomen Nu uit te komen op zo’n 20.000 bomen.
De beweging gaat aan het werk met het verplanten van bomen en struiken in Flevoland. Hierbij gaat het om zaailingen die op zo’n plaats staan waar ze niet kunnen uitgroeien tot volwassen bomen. Daarom worden ze verplaatst en krijgen een tweede leven.
Het is zo dat elke boom elk jaar honderden zaailingen produceert, waarvan de meeste het niet redden. Dit kan gebeuren door maaien of door lichtgebrek. In de winter - als bomen in rust zijn - worden de kansarme boompjes uitgegraven. Deze boompjes worden gratis weggeven.
Wilgjes redden
Een van de events is het redden van wilgjes op de Marker Wadden. Het evenement is tevens een unieke kans om eens de Marker Wadden te beleven. Het is één van de nieuwste stukjes natuur en ligt een stukje varen van Flevoland.
Op de Marker Wadden komen tal van wilgensoorten voor die hier niet gewenst zijn. Samen met de vrijwilligers van Natuurmonumenten gaat men in het gebied de wilgjes verwijderen. Op die manier kunnen ze op een andere plaats een tweede kans krijgen. Zo wordt Flevoland sneller én leuker groen.
(Bronnen: Meer Bomen Nu, De Stentor)