Sinds het paasweekend heeft het vernieuwde otterverblijf er weer een otter bij. Drie jaar geleden heeft men de Duitse otter als wees gevonden. Zijn moeder was doodgereden. Middels tijdelijke opvang is getracht het diertje handmatig op te voeden, om daarna weer uit te zetten.
Duitse otter
Helaas is de nieuwe otter later weer teruggevonden, en ook nog uitgehongerd. De jonge otter is daarna overgebracht naar Natuurpark Lelystad. Hier is het jonge diertje in een groot leefgebied geplaatst.
Het Flevo-landschap vangt in Natuurpark Lelystad otters op die in het wild niet (meer) kunnen overleven. Zo is er begin van dit jaar een compleet vernieuwd onderkomen voor de otters in het park opgeleverd. De jonge otter is de eerste nieuw opgevangen otter in het vernieuwde otterverblijf.
Pater-Davidshertkalfjes
In april zijn in Natuurpark Lelystad twee Pater-Davidshertkalfjes geboren. Deze uitbreiding is bijzonder te noemen. Er leven wereldwijd minder dan 1.500 Pater-Davidsherten. Een van de plaatsen waar deze herten te zien zijn, is Natuurpark Lelystad.
In 1865 is dit hert in China ontdekt door de Franse pater David. Door veel jagen was het dier bijna uitgestorven. Daarnaast was er ook de Bokseropstand in 1900 waarbij de dieren werden afgeschoten en opgegeten. Zestien herten zijn deze ramp ontkomen, doordat ze vóór de opstand naar Europa waren verscheept.
Fokprogramma
Alle huidige Pater-Davidsherten stammen af van de zestien herten. In de jaren 80 van de vorige eeuw is een fokprogramma opgezet. Zodoende groeit het aantal dieren weer. Daarentegen is de genetische basis erg smal. Daardoor zijn de dieren erg gevoelig voor ziekten.
Het hert is een vrij groot hert met een bruine vacht. Ze heeft een langere neus, een langere staart en langere poten dan het edelhert. Het zijn echte moerasherten. Tevens zijn het prima zwemmers en houden van water.
(Bronnen: Nieuwsbrief Het Flevo-landschap, Het Flevo-landschap, Radio Lelystad)